Koronarokotuskampanja käynnistyi Suomessa viime vuoden viimeisinä päivinä. THL:n mukaan rokoteannoksia on jaettu Suomessa tähän mennessä reilut 23 000. Suomen rokotustahti on saanut myös arvostelua hitauden vuoksi.

Julkisalan neuvottelujärjestö JUKO muistuttaa, että onnistuakseen nopea koronarokotuskampanja tarvitsee myös riittävän määrän luvan saaneita rokottajia.

Toiminnanjohtaja Maria Löfgren JUKOsta huomauttaa, että kun Suomeen lopulta saadaan tarpeeksi rokotetta, on varmistettava, että käytössä on riittävästi henkilöstöä rokottamiseen ja muuhun ennaltaehkäisevään hoitotyöhön.

– Terveydenhoitajien ja työterveyshoitajien peruskoulutukseen kuuluu rokottaminen, heillä on tarvittava osaaminen ja luvat. Sairaanhoitajat suorittavat erillisen koulutuksen luvan saamiseksi. Lääkärit rokottavat ani harvoin normaalioloissa, Löfgren kommentoi tiedotteessa.

Työmarkkinoiden kaikki keskusjärjestöt ovat toistuvasti kiirehtineet työterveyshuollon valjastamista mukaan koronarokottamiseen.

Rokotettavia Suomessa 4,5 miljoonaa

Kun kansalaisten koronarokottaminen toden teolla käynnistyy, kiire ja STM:n ja THL:n vuoden loppuun asettamassa aikataulussa pysyminen vaativat huomattavan määrän perustyön lisäksi tehtävää ylityötä.

– Tilanteen pitämiseksi hallinnassa ehdotamme, että kunnat, kaupungit ja sairaanhoitopiirit sopivat nyt paikallisesti luottamusmiesten kanssa, miten ne korvaavat rokotusten nopean toteutumisen varmistavan ylimääräisen työn, Löfgren painottaa.

Kuntatyönantajat KT:lle on lähtenyt JUKOsta pyyntö tarkastella yhdessä keinoja paikallisten neuvottelujen edistämiseksi.

– Kyse on hoitotakuuvelvoitteen kaltaisesta jononpurusta. Kun laskemme mukaan kaikki yli 16-vuotiaat, rokotettavia on Suomessa 4,5 miljoonaa.

Urakka on massiivinen ja paine henkilöstöä kohtaan on Löfgrenin mukaan valtava, mutta hän korostaa, että myös tekijöiden ammattietiikka on vahva. Siksi korvauksista on Löfgrenin mukaan sovittava ennakolta ja viivyttelemättä.

– Oikea väline tähän on paikallinen sopiminen. Kun sitä käytetään kannustamiseen, luottamus sopimista kohtaan kasvaa, Löfgren korostaa.

JUKO edustaa virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa muun muassa akavalaisia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia.

Julkisaloilla JUKO edustaa kuntien, valtion, yliopistojen, kirkon sekä kuntia lähellä olevien Avainta-alojen, Työterveyslaitoksen ja Kansallisgallerian 200 000:ta asiantuntijaa ja esimiestä.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta. Muut, tee tilaus täällä.

Lue myös: