YouTube on ottanut tiukan kannan kaikkeen rokotevastaiseen informaatioon. Aikaisemmin se on padonnut palvelustaan koronarokotteiden vastaista kampanjointia, mutta keskiviikkona tulilinjalle joutui muidenkin rokotteiden vastustaminen, kertoo Washington Post.

Tästä eteenpäin YouTube ei anna julkaista videoita, joissa väitetään, että terveysviranomaisten hyväksymät yleisesti käytössä olevat rokotteet ovat tehottomia tai vaarallisia.

Valeuutisoinnin tutkijat ovat pitkään varoittaneet, että YouTubessa julkaistu rokotevastainen sisältö on osasyyllinen Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa lisääntyneeseen rokotteiden kyseenalaistamiseen, mutta some-jätti on tähän asti vedonnut, että mielipiteiden vapaa ilmaiseminen vaatii vapaan alustan.

Näyttää siltä, että yhtiö on nyt viranomaisten ja käyttäjien paineen edessä pyörtänyt kantansa. Miksi vasta nyt? kriitikot kysyvät.

YouTuben turvallisuusjohtaja Matt Halprin perustelee Washingtonin Postissa, että yhtiö ei reagoinut yleiseen rokotusvastaisuuteen nopeammin, koska se keskittyi karsimaan koronarokotteista levitettyjä valeuutisia.

YouTube on hänen mukaansa blokannut yli 133000 videota, jotka levittivät valheita koronarokotteista.

Kun yhtiö havaitsi, että muita rokotteita kohtaan nostatettu epäluulo heikensi ihmisten luottamusta myös koronavirusrokotteisiin, pannaa laajennettiin kaikkeen epäasialliseen rokotevastaisuuteen.

”Kestävien linjausten kehittäminen vie aikaa”, Halprin sanoi.

”Halusimme luoda politiikan, joka on kattava ja johdonmukaisesti toteutettavissa ja sellainen, joka kohdistuu nimenomaan käsillä olevaan haasteeseen.”

Keskiviikon mielenmuutos tarkoittaa myös sitä, että joidenkin rokotevastaisten aktivistien YouTube -kanava suljetaan kokonaan.

Voittoa tavoittelematon digitaaliseen vihapuheeseen keskittyvä tutkimuskeskus (Center for Countering Digital Hate) on selvittänyt, että suurin osa sosiaalisen median koronarokotteiden vastaisesta valeuutisoinnista on peräisin kahdeltatoista henkilöltä.

Aiemmin kuuden heistä YouTube -kanava tehtiin toimintakyvyttömäksi, mutta nyt pannaan joutuivat loputkin.

YouTuben uusi politiikka sallii edelleen julkaisut, joissa ihmiset väittävät jotain, mikä perustuu heidän omiin kokemuksiinsa. Äidit ja isät voivat siis edelleen kertoa YouTube-videoissaan siitä, millaisia sivuvaikutuksia heidän lapsensa ovat saaneet rokotuksista.