Kymmenen vuotta sitten sika­influenssa herätti pelkoa. Suomessa pandemiaa torjuttiin ­lääkeyhtiö GSK:n Pandemrix-rokotteella. ­Sadat sairastuivat narkolepsiaan.

Rokote oli kehitetty hyvin ­nopeasti ja otettiin käyttöön ­toisen ihmiskoevaiheen, faasi II:n jälkeen. Faasi II:ssa on mukana huomattavasti vähemmän koehenkilöitä kuin faasi III:ssa. Siksi GSK sanoutui irti mahdollisista haittavaikutuksista.

Pandemrix nostatti ­Suomessa rokotevastaisuutta.

Nyt tilanne on toinen.

– EU:n tasolla on jo päätetty, että rokotteet otetaan käyttöön vasta faasi III:n jälkeen, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek . Suomessa vastuuviranomaisena on sosiaali- ja terveysministeriö.

Alustavien tietojen mukaan Pfizerin, Modernan ja Astrazenecan rokotteet ovat tehokkaita ja hyvin siedettyjä. Lisäksi EU:lla on hankintasopimus Janssenin, ­Sanofi-GSK:n ja CureVacin kanssa. Neuvotteluja käydään myös muiden valmistajien kanssa.

Lähikuukausina odotetaan ­lisää rokoteuutisia. Kolmosvaiheessa on yli kymmenen rokotetta, ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa useita kymmeniä. Rokotteita kehitetään muun muassa Intiassa, Kiinassa ja Venäjällä.

– Kiinassa ja Venäjällä lääkeviranomaisten kriteerit eivät ole yhtä tiukkoja kuin Euroopassa, Nohynek sanoo.

Sputnik V -rokote sai Venäjällä käyttöluvan jo ennen kuin ensimmäisen ja toisen vaiheen ­tulokset oli julkaistu. Myös Kiinassa on koronarokote saanut käyttöluvan ennen kolmatta vaihetta.