Kymmenen vuotta sitten sikainfluenssa herätti pelkoa. Suomessa pandemiaa torjuttiin lääkeyhtiö GSK:n Pandemrix-rokotteella. Sadat sairastuivat narkolepsiaan.
Rokote oli kehitetty hyvin nopeasti ja otettiin käyttöön toisen ihmiskoevaiheen, faasi II:n jälkeen. Faasi II:ssa on mukana huomattavasti vähemmän koehenkilöitä kuin faasi III:ssa. Siksi GSK sanoutui irti mahdollisista haittavaikutuksista.
Pandemrix nostatti Suomessa rokotevastaisuutta.
Nyt tilanne on toinen.
– EU:n tasolla on jo päätetty, että rokotteet otetaan käyttöön vasta faasi III:n jälkeen, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek . Suomessa vastuuviranomaisena on sosiaali- ja terveysministeriö.
Alustavien tietojen mukaan Pfizerin, Modernan ja Astrazenecan rokotteet ovat tehokkaita ja hyvin siedettyjä. Lisäksi EU:lla on hankintasopimus Janssenin, Sanofi-GSK:n ja CureVacin kanssa. Neuvotteluja käydään myös muiden valmistajien kanssa.
Lähikuukausina odotetaan lisää rokoteuutisia. Kolmosvaiheessa on yli kymmenen rokotetta, ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa useita kymmeniä. Rokotteita kehitetään muun muassa Intiassa, Kiinassa ja Venäjällä.
– Kiinassa ja Venäjällä lääkeviranomaisten kriteerit eivät ole yhtä tiukkoja kuin Euroopassa, Nohynek sanoo.
Sputnik V -rokote sai Venäjällä käyttöluvan jo ennen kuin ensimmäisen ja toisen vaiheen tulokset oli julkaistu. Myös Kiinassa on koronarokote saanut käyttöluvan ennen kolmatta vaihetta.