Rokotuskattavuus on nuorilla ja nuorilla aikuisilla muuta väestöä alhaisempi, kertoivat , kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) torstaina tiedotustilaisuudessa.

Eiliseen mennessä toisen rokoteannoksen oli 16–39-vuotiaiden ikäryhmästä saanut 73 prosenttia, kun 40–49-vuotiaiden ikäryhmässä osuus oli 82 prosenttia ja yli 50-vuotiailla 90 prosenttia.

Suomessa 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista 87 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen, 82,3 prosenttia vähintään kaksi rokoteannosta ja 7,6 prosenttia on saanut kolme rokoteannosta.

”Erityisesti rokottamattomilla nuorilla ja aikuisilla koronavirustapausten ilmaantuvuus on ennennäkemättömän korkea”, tiedotteessa todetaan.

Johtaja Mika Salminen THL:stä kertoi päivän tiedotustilaisuudessa, että Suomessa tartuntojen määrä jatkaa tasaista kasvuaan. Salmisen mukaan ”ei ole merkkejä siitä, että se olisi kääntynyt mihinkään suuntaan”. Siksi rajoitustoimet ovat Salmisen mukaan paikallaan epidemian hillitsemisessä.

Viime viikolla teholla 52 koronapotilasta

Tehohoidon koronakuormitus on Suomessa kaksinkertaistunut lokakuun loppuun nähden.

Viime viikon lopussa erikoissairaanhoidossa oli yhteensä 147 potilasta, joista 95 oli erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla ja 52 teho-osastoilla. Eilen THL:n koronakartassa kerrottu tehopotilasluku oli 60.

Viime viikolla erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tuli yhteensä 107 uutta koronaviruspotilasta, tosin tiedot voivat vielä jonkin verran tarkentua.

Edellisen neljän viikon aikana (viikot 44−47) uusien erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tulleiden koronaviruspotilaiden viikoittainen määrä on vaihdellut 136 ja 168 potilaan välillä. Tehohoitoon tuli viime viikolla 39 uutta koronaviruspotilasta. Edeltävien viikkojen 44−47 aikana uusien tehohoitopotilaiden viikoittainen määrä on vaihdellut 20 ja 35 potilaan välillä.

Tautiin liittyviä kuolemia oli eiliseen mennessä ilmoitettu tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 395. Viimeisen kahden viikon aikana (24.11.–8.12.) menehtyneitä on kirjattu 93, joista 81 prosenttia on ollut yli 70-vuotiaita.

Myös testausaktiivisuus on Suomessa noussut

Suomessa todettiin viime viikolla lähes 9 400 uutta koronavirustapausta. Viikoittainen raportoitu tapausmäärä on kaksinkertaistunut loka-marraskuun vaihteeseen verrattuna, jolloin uusia tapauksia todettiin viikolla 43 noin 4 200 ja viikolla 44 noin 5 200 tapausta.

Myös testausaktiivisuus on ollut Suomessa nousussa jo usean viikon ajan. Erikoissairaanhoidon kuormitus on ollut samalla, korkealla tasolla lokakuusta alkaen.

Suomen ilmaantuvuusluku on kasvanut: kahden viimeksi kuluneen viikon aikana (22.11.–5.12.) uusia koronatartuntoja ilmaantui Suomessa 315 sataatuhatta asukasta kohden, kun edellisten kahden viikon aikana (8.–21.11.) ilmaantuvuus oli 242 sataatuhatta asukasta kohden.

Suomessa 9 omikron-tapausta

Leviämisalueiden tunnusmerkit täyttyvät 15 alueella: Ahvenanmaan maakunta sekä Etelä-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Helsingin ja Uudenmaan (HUS), Kanta-Hämeen, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Päijät-Hämeen, Satakunnan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit.

Suomessa on tällä hetkellä vahvistettu yhdeksän omikronmuunnoksen aiheuttamaa koronatapausta, joista seitsemän kuuluu samaan, Ruotsissa matkustamiseen liittyvään tartuntaketjuun, ja kaksi muuta tapausta on todettu Nigeriasta ja Etelä-Afrikasta saapuneilla henkilöillä.

Salmisen mukaan useita omikron-epäilyjä tutkitaan parhaillaan.

Viime viikolla tehtiin noin 147 000 koronavirustestiä. Testausaktiivisuus on viime viikkoina ollut kasvussa. Loka-marraskuun vaihteessa testejä tehtiin viikoittain 80 000–88 000 kappaletta. Viime viikolla testatuista näytteistä oli positiivisia 6,4 prosenttia. Kahdella edeltävällä viikolla osuus oli 6,3 prosenttia ja lokakuun lopulla 5,2 prosenttia.

LUE SEURAAVAKSI: