André Heikius

Painonhallintalääkäri ja vastuulääkäri, Mehiläinen NEO Painonhallintaklinikka, lääketieteellinen johtaja, Edevent.

On perustanut tänä syksynä painonhallintalääkäreiden yhdistyksen. Hän on myös julkaissut painonhallintaan liittyvän kirjan, Painotohtori, syksyllä 2019. Heikius on puhunut sen puolesta, että lihavuuden hoitoon sopivat lääkkeet saataisiin Kela-korvattaviksi.

Sara Launio

Puheenjohtaja, Nuorten lääkärien yhdistys, terveydenhuoltoon erikoistuva lääkäri, Malmin sairaalan sisätautipäivystys.

Launio on aktiivinen keskustelija seminaareissa, somessa ja perinteisessä mediassa. Hän pitää esillä terveyskeskusten ongelmia ja nuorten lääkärien kaltoin kohtelua. Edustaa sinnikkäästi Suomea Euroopassa: valittiin marraskuussa jatkokaudelle Euroopan nuorten erikoistuvien lääkäreiden liiton hallitukseen, vastuualueena EU-asiat.

Tiina Merikanto

Sosiaali- ja terveysasioiden erikoistoimittaja, Yle.

Toimittaja, joka tiettävästi ainoana Yleisradiossa keskittyy työssään puhtaasti sote-alan seuraamiseen. Hän on erinomaisesti verkostoitunut sosiaali- ja terveysalan päättäjien keskuudessa ja käyttää tietojaan avatakseen sote-kiemuroita suurelle yleisölle ymmärrettävästi.

Ari Palomäki

Akuuttilääketieteen professori, Tampereen yliopisto, päivystysklinikan ylilääkäri, Kanta-Hämeen keskussairaala.

Palomäki on ottanut voimakkaasti kantaa laajan ja suppean päivystyksen sairaaloiden kahtiajaosta ja siitä, täyttävätkö laajan päivystyksen sairaalat niille asetettuja kriteereitä.

Tarja Parkatti

Lähihoitaja, joka ilmiantoi työpaikkansa puutteet vanhusten hoivassa ja käynnisti samalla koko kevään kestäneen niin sanotun hoivakotikriisin. Siitä lähti laaja julkinen keskustelu vanhusten hoivan huonosta laadusta ja potilasturvallisuudesta. Ilmianto johti muun muassa hoivakotien sulkemisiin ja sai viranomaiset tiukentamaan hoivakotien valvontaa.

Millariikka Rytkönen

Puheenjohtaja, Tehy.

Rytkönen on julkisuudessa näkyvä hoitajien puolustaja, joka ottaa aktiivisesti kantaa keskusteluun niin perinteisen kuin sosiaalisen median kanavissa. Hän tuo tarvittaessa esiin hoitajien näkökulmaa myös kärkkäästi.

Pia-Maria Sjöström

Sosiaali- ja terveysjohtaja, vt, johtava lääkäri, terveydenhuollon hallinto, Pietarsaari.

Kaupunki on Sjöströmin johdolla kamppaillut alueen poikkeuksellisen vahvaa rokotevastaisuutta vastaan. Hän on mukana myös kansallisessa rokotustoiminnan kehittämistä selvittävässä työryhmässä.

Jan Sundell

Ylilääkäri, sisätautiopin dosentti, Tyks.

Sundell tunnetaan sosiaalisessa mediassa lempinimellään Dr Body. Sundell puolustaa somessa aktiivisesti tutkittua tietoa ja jakaa sitä ymmärrettävässä ja kiinnostavassa muodossa, minkä johdosta hänellä on myös suuri seuraajakunta.

Anna-Kaisa Tuomaala

Lääketieteen tohtori, lasten endokrinologi, Hus.

Tuomaala pitää diabetesta sairastavien puolta ajaen esimerkiksi sitä, että kaikille tyypin 1 diabeetikoille pitäisi saada elämää helpottava hybridikeinohaima. Tekoälyyn pohjautuvan keinohaiman käyttöönotto on muuttanut ratkaisevasti tyypin 1 diabeteksen hoitoa ympäri maailmaa.

Kirsi Varhila

Kansliapäällikkö, sosiaali- ja ­terveysministeriö.

Nosti heti uuden pestinsä alussa tänä syksynä rohkeasti terveydenhuollon priorisoinnin kansalliseen keskusteluun. Varhila kohottaisi terveyskeskusten arvostusta tuomalla sinne erikoislääkäripalveluja ja lisäämällä terveyskeskuslääkärien mahdollisuuksia tutkia työn ohella.

Katso täältä koko vaikuttajalista:

Aiempina vuosina vaikuttajalistalle nousseita keskustelunherättäjiä löydät näistä linkeistä: