Tukholma

Ruotsin työministeri katsoo, että maassa voidaan pian alkaa palata asteittain työpaikoille.

”Kun tartuntatapaukset ovat vähentyneet ja rokotukset etenevät erittäin hyvin, niin kyllä me silloin näemme paluun työpaikoille”, ministeri Eva Nordmark sanoo Svenska Dagbladetille.

Ruotsin työmarkkinaosapuolet ovat keskustelleet pandemiatilanteesta tiiviisti Nordmarkin kanssa. Lomakauden jälkeen osapuolet kokoontuvat jälleen pohtimaan, missä vaiheessa yhä useampi voisi palata takaisin toimistoille ja työpaikoille.

Tarkkaa ajankohtaa Nordmark ei halua mainita. Tällä hetkellä Ruotsin THL:ää vastaava Folkhälsomyndigheten ohjeistaa, että niin moni kuin mahdollista tekisi etätöitä. Suositus on voimassa syyskuun loppuun asti.

Googlen ja Alphabetin toimitusjohtaja Sundar Pichai linjasi viime viikolla, että toimistolle saavat palata vain rokotetut. Linjausta ryhdytään toteuttamaan ensimmäisenä Yhdysvalloissa, mutta Pinchain mukaan tarkoituksena on, että myös muille Googlen toimipaikoille palataan vain rokotettuina.

Ruotsissa yhtiön konttori seisoo toistaiseksi tyhjillään. Paluuta suunnitellaan kuitenkin koko ajan. Sinchain linjaukseen ei oteta suoraan kantaa, mutta viestintäjohtaja Joakim Larsson kertoi aiemmin SvD:lle, että rokotevaatimus tulee ajan myötä koskemaan kaikkia Googlen konttoreita.

Työnantajien rokotusvaatimukset ovat arka ja hankala aihe. Ruotsissa SAK:ta vastaava LO on korostanut, ettei työantaja saa ylläpitää rekisteriä rokotetuista työntekijöistä. Työnantajista esimerkiksi Wallenberg-suvun sijoitusyhtiö Investor katsoo, että rokotusvaatimus rikkoisi työntekijän yksityisyyttä.

Työministeri Nordmarkilla ei ole kysymykseen valmiita vastauksia.

”Se kysymys pitää sisällään useita eri kysymyksiä. Esimerkiksi kaikki eivät allergian tai muun syyn vuoksi ottaa rokotetta, mutta en ole asiantuntija enkä voi ottaa tähän kantaa. Joudumme siis vielä palaamaan tähän asiantuntijoiden kanssa”, Nordmark toteaa SvD:lle.

Lue myös: