Tutkimukseen osallistui 70 10 - 18 -vuotiasta tyypin 1 diabetesta sairastavaa. Insuliinin tuotto väheni asteittain kaikilla tutkimukseen osallistuneilla. Rokotteella ei ollut vaikutusta paasto C-peptidipitoisuuksiin 15 kuukauden seurannassa, mutta 30 kuukauden seurannassa kyseinen veriarvo oli parempi lumeryhmään verrattuna. Lääke ei aiheuttanut merkittävästi sivuoireita.

Tutkimus osoittaa, että Diamyd-hoito kannattaa aloittaa heti diagnoosin jälkeen. Tällöin se suojaa jäljellä olevaa insuliinintuottokykyä, vaikka ei muuta insuliinintarvetta. Puoli vuotta tai enemmän diagnoosin jälkeen hoidetut eivät enää hyötyneet pistoksesta.

- Tulokset osoittavat, että Diamydillä on selvästi positiivinen vaikutus tyypin 1 diabeteksen etenemiseen, sanoo tutkimusta johtanut professori Johnny Ludvigsson Linköpingin yliopistosairaalasta.

Tutkijat uskovat, että rokote voisi olla tehokas myös tyypin 1 diabeteksen ehkäisyssä.

Diamyd Medical Oy:n toimitusjohtaja Elisabeth Lindnerin mukaan yritys valmistautuu nyt tuomaan lääkkeen markkinoille.

Diamyd-rokotteessa vaikuttavana aineena on glutamiinihappodekarboksylaasi (GAD), joka on pääasialinen autoantigeeni tyypin 1 diabesta sairastavilla. Tavoitteena on, että GAD rokotteessa vaikuttaa siten, että elimistön puolustusjärjestelmä ei enää hyökkää insuliinia tuottavia soluja vastaan eli autoimmuunireaktio sammuu.