Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä potilaita leikataan nyt uudella nelikätisellä Da Vinci Xi -leikkausrobotilla.

Robotilla voidaan tehdä vaativaa keuhko- ja ruokatorvikirurgiaa sekä ruokatorvisyövän ja kateenkorvan leikkauksia, Husin mukaan ainoana sairaalana Suomessa.

Samalla robotilla aloitetaan myös paksu- ja peräsuolisyövän leikkaukset.

Da Vinci Xi -leikkausrobottia käyttävät Husin useat erikoisalat yhdessä.

Uudella robotilla voidaan leikata potilaita, joille isoja avoleikkauksia ei voida tehdä.

Robottiavusteisessa kirurgiassa pitkiä viiltoja ei tarvita, joten leikkauksesta toipuminen on nopeampaa. Robotin käyttämällä kameratekniikalla saadaan näkyvyys paikkoihin, joihin normitekniikalla on vaikea nähdä.

Etuna aiempaa nopeampi toipuminen

Leikkaustekniikan etuina ovat aiempaa vähäisempi verenvuotoriski ja pienempi kudostrauma. Leikkauksen jälkeen potilas saadaan myös nopeammin liikkeelle ja kuntoutus välittömästi käyntiin. Se auttaa toipumaan operaatioista.

Leikkausrobotin käyttäminen on tähän asti vaatinut kouluttautumista ulkomailla. Uutta robottia hyödyntävät useat erikoisalat. Husin Sydän- keuhkokeskuksessa robottileikkauksia laajennetaan erityisesti ruokatorven pahanlaatuisten kasvainten hoitoon. Yksikön kolme kirurgia ovat hakeneet ulkomailta vuoden–kahden komennuksilla tarvittavaa erityisosaamista.

Myös Husin Meilahden leikkausosaston instrumenttihoitajat ovat saaneet robottikoulutusta ulkomailla. Sen jälkeen robottitoimenpiteisiin on koulutettu Husissa lisää osaajia.

”Nykyisin leikkausosastolla työskentelee 21 robottikoulutuksen saanutta hoitajaa, jotka perehtyvät paraikaa laitetoimittajan johdolla uuden robotin tekniikkaan ja sen vaatimaan hoitotyöhön”, kertoo ylilääkäri Leena Vikatmaa Husin Anestesia- ja leikkausosastolta tiedotteessa.

Itsekin robotilla leikannut Sydän- ja keuhkokeskuksen toimialajohtaja Antti Vento kertoo, että monitorin kautta leikkaajalle avautuu kokonainen 3D-maailma. Leikkaus tehdään hyvin kapeilla instrumenteilla.

”Näkymä on äärimmäisen tarkka syvyysvaikutelmineen, kuin olisi lentokoneen ohjaamossa. Robotin avulla leikkaustekniikkaa voidaan kehittää huippuunsa, mikä taas heijastuu tuloksiin. Suomessa leikataan ainoastaan 150 ruokatorvisyöpää vuosittain ja näiden potilaiden keskittäminen parantaa tuloksia myös kansallisesti”, Vento sanoo tiedotteessa.

Peräsuolisyöpäleikkauksia samalla robotilla

Husissa aloitetaan samalla robotilla myös paksu- ja peräsuolisyövän leikkaukset. Leikkausrobotista on peräsuolisyövän leikkaushoidossa paljon etuja, sanoo Vatsakeskuksen toimialajohtaja Esko Kemppainen tiedotteessa.

”Vähemmän kajoava robottileikkaus tarkoittaa potilaalle vähemmän kipua, infektioriskin pienenemistä, nopeampaa toipumista ja vuodeosastohoidon keston lyhenemistä. Robotti tulee todella tarpeeseen ja pystymme kuromaan muiden maiden etumatkaa uuden teknologian hyödyntämisessä merkittävästi kiinni”, Kemppainen kertoo.

Husissa on jo entuudestaan samantyylinen leikkausrobotti, jolla ryhdytään jatkossa leikkaamaan Naistenklinikalla muun muassa munasarjakystia. Yhden leikkausrobotin käyttöikä on noin 15 vuotta.

Uudenlainen robottilääketiede mahdollistaa myös etäleikkausten tekemisen, tarvittaessa potilas voi olla jopa toisella puolella Eurooppaa kuin leikkaava lääkäri.

HUS tekee yhteistyötä muun muassa Hollannissa sijaitsevan Utrechtin yliopiston kanssa: suunnitteilla on yhteisleikkaus etänä.

Leikkausosaston ja kirurgisten tulosyksiköiden yhteisenä tavoitteena on varmistaa robottileikkaustoiminnan riittävä resursointi ja maksimaalinen käyttöaste. Husin mukaan robotin käyttöä seurataan Meilahden leikkausosaston ohjausryhmässä.