Los Angelesissa Yhdysvalloissa toimiva Bionaut Labs -yritys on kerännyt 20 miljoonaa dollaria riskirahaa lääkkeitä kuljettavien minirobottien kehittämiseen. Yhtiö aikoo aloittaa kliiniset kokeet ihmisillä 2023 mennessä, Los Angeles Times kertoo.
Pieni, noin leivänmurun kokoinen kannattoman ruuvin mallinen koje kuljettaisi sisällään syöpäsoluja tappavia kemikaaleja. Se injektoitaisiin kehoon katetrin avulla, ja poistuisi sieltä tehtävänsä suoritettuaan. Tätä syöpälääkkeen annostelurobottia ohjattaisiin magneetin avulla luovuttamaan lääkeaine oikeaan kohteeseensa.
Bionautin johtajan Michael Shpigelmacherin mukaan laite vastaan nykyaikaiseen lääketieteen perustavanlaatuiseen ongelmaan: miten saada oikea määrä lääkettä juuri sinne minne tarvitaan. Jos lääkeaine kulkee yleisesti verenkierron mukana, sitä tarvitaan suurempi annos kuin jos se saadaan suoraan oikeaan kohteeseen. Koska lääkeaineilla on aina sivuvaituksia, on hyvä asia, jos mahdollisismman pienestä annostuksesta on apua.
– Halusimme löytää tien suoraan kohteeseen hukuttamatta kehoa lääkkeisiin, Shpigelmacher sanoo.
Tätä varten Bionaut perustettiin vuonna 2016. Shpigelmacher ja yhtiön toinen perustaja Aviad Maizels työskentelivät yhdessä kuitenkin jo 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä, tuolloin 3d-tulostusstartupissa.
He kiinnostuivat lääketieteellisistä mikroroboteista ja hakeutuivat lopulta yhteistyöhön saksalaisessa Max Planck -instituutissa aihetta tutkineen Peer Fischerin kanssa. Fischeristä tuli yhtiön tieteellinen neuvontaja, ja Bionaut järjesti rahoituskierroksia hänen ryhmänsä uusia tutkimuksia varten.
Bionautin päämäärä on tässä vaiheessa saada aikaan lääkeannostelurobotti tuhoamaan glioomaa eli hermokudoksen tukikudoksen kasvaimia. Gliooma on yleisin aivosyöpätyyppi, mutta se voi iskeä myös selkäytimeen. Siitä kärsivät usein lapset ja nuoret aikuiset.
Nykyisin aivokasvainten hoito on suhteellisen vaikeaa, koska säteilyhoito ja leikkaukset aiheuttavat helposti vaurioita myös ympäröivään, herkkään kudokseen ja veri-aivoeste, aivojen ja kiertävän veren välillä oleva kalvo, estää useimpien kemoterapeuttisten lääkkeiden pääsyn kasvaimen luo. Lääkkeiden toimitus suoraan kasvaimeen olisi huomattava edistysaskel.
Kliinisten kokeiden alkaminen on vasta välietappi lääkkeenvientirobottien saamiseksi käyttöön. Kokeita seuraa vaihe, jossa uudelle teknologialle haetaan viranomaislupaa. Yhdysvalloissa luvat myöntää elintarvike- ja lääkevirasto FDA, Euroopassa lääkevirasto EMAn tieteellisten arvioiden perusteella kansalliset virastot, kuten Suomen Fimea.