Henkilöt, joilla on sairautensa tai lääkityksensä vuoksi suurentunut riski sairastua vakavaan meningokokkitautiin, saavat elokuun alusta alkaen meningokokki ACWY- ja meningokokki B- rokotukset maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa.

THL:n määrittämiin riskiryhmiin kuuluvat ne, joilla on elimistön puolustuskykyä heikentävä komplementtipuutos tai komplementin aktivaatiota estävä lääkitys, pernan puutos tai pernan vajaatoiminta, mukaan lukien sirppisoluanemiaa sairastavat ja ne potilaat, joilla esiintyy kroonista käänteishyljintää kantasolusiirron jälkeen

– Uusiin rokotuskäytäntöihin voidaan siirtyä vähitellen, koska meningokokkitaudit ovat hyvin harvinaisia Suomessa. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välisestä tiedonkulusta on myös huolehdittava, jotta riskiryhmiin kuuluvien rokotukset saadaan toteutettua sujuvasti, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Rokotusohjelmassa käytetään meningokokki-infektioilta A, C, W ja Y suojaavaa Nimenrix-rokotetta ja meningokokki B:n aiheuttamilta taudeilta suojaavaa Bexsero-rokotetta.

THL on julkaissut meningokokkirokotteita ja -rokotuksia käsittelevän uuden osion Infektiotaudit ja rokotukset -sivustolla. Myös pernanpoistopotilaiden ja kantasolusiirteen saaneiden rokotusohjeet on päivitetty.

Rokotteiden riittävyyden varmistamiseksi ja turhan hävikin vähentämiseksi riskiryhmien rokotukset ja rokotteiden tilaaminen tulee suunnitella huolellisesti. Sairaala-apteekit ja lääkekeskukset antavat ohjeita meningokokkirokotteiden tilaamiseen liittyen.

Meningokokki eli Neisseria meningitidis on bakteeri, joka aiheuttaa vaikeita tulehdustauteja, kuten aivokalvotulehdusta ja verenmyrkytystä. Meningokokin aiheuttamat vakavat infektiot ovat Suomessa harvinaisia, vuosittain todetaan noin 20 tapausta. Taudin harvinaisuuden vuoksi rokotteet eivät kuulu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokotteita tarjotaan ainoastaan kohdennetusti eri syistä suurentuneessa tautiriskissä oleville henkilöille sekä varusmiespalvelunsa aloittaville.

THL järjestää meningokokkitaudeista ja -rokotuksista maksuttoman verkkokoulutuksen 28.10.2020.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla täällä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.

Lue myös: