Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa, että Suomeen riskimaista saapuvat henkilöt asetetaan jatkossa pakolliseen karanteeniin. Aiemmin riskimaista tulleiden matkustajien on pitänyt jäädä ”omaehtoiseen karanteeniin”.

STM:stä kerrotaan, että riskimaista Suomeen palaavat saavat Kelan maksamaa tartuntatautipäivärahaa, jota maksetaan niille, jotka ovat joutuneet tartuntatautilain tarkoittamaan karanteeniin.

Tartuntatautipäivärahan määrä on ansionmenetyksen suuruinen, eli se vastaa karanteeniin määrätyn palkkaa.

Palkansaajan päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka hän olisi saanut, jos häntä ei olisi määrätty olemaan poissa työstä.

Kelan etuuspäällikkö Milla Kaitola kertoi maaliskuussa Talouselämälle, että Kela korvaisi siis kokonaisuudessaan ansionmenetyksen esimerkiksi henkilölle, jonka palkka on 30 000 euroa kuussa.

”Kyllä, kun pystyy osoittamaan ansiomenetyksen ajalle, jolloin määräys on voimassa, niin ei ole mitään ylärajoja.”

Turvallisen maan rajaksi on THL:n mukaan määritelty 8–10 tapausta 100 000 henkeä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Riskimaihin kuuluvat muun muassa Ruotsi, Britannia ja Espanja sekä valtaosa maailman maista.

Hallituksen yleissuositus välttää tarpeetonta matkustamista ei koske näitä ”karanteenivapaita” maita: Etelä-Korea, Georgia, Irlanti, Islanti, Italia, Japani, Kreikka, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Malta, Norja, Ruanda, Saksa, San Marino, Slovakia, Tanska, Thaimaa, Tunisia, Unkari, Uruguay, Uusi-Seelanti, Vatikaani ja Viro.

Sosiaali- ja terveys­ministeriön kanslia­päällikkö Kirsi Varhila kertoi Helsingin Sanomille, että riskimaista saapuvat joutuvat karanteeniin 14 vuorokaudeksi, mutta tartuntatautilääkäri voi jatkaa karanteenia, jos katsoo sen tarpeelliseksi.