Laaja kansainvälinen tutkimusryhmä on tunnistanut 72 uutta geneettistä rintasyövän riskitekijää.

Tutkimusryhmä havaitsi esimerkiksi, että noin 70 prosentissa rintasyöpäkasvaimista esiintyy estrogeenireseptoriproteiinia. Tulokset osoittavat, että estrogeenireseptoripositiiviset ja -negatiiviset rintasyövät ovat biologisesti erilliset syöpätyypit ja ne kehittyvät eri mekanismein.

Uudet tutkimustulokset auttavat ymmärtämään, miksi joillakin naisilla on kohonnut alttius sairastua rintasyöpään ja mitkä geenit ja solun mekanismit tähän liittyvät. Tutkimuksessa osoitettiin, että useat näistä geeneistä ovat mutatoituneet pahanlaatuisissa rintakasvaimissa.

Tutkimuksessa todettiin lisäksi, että geneettisen riskin perusteella yhdellä prosentilla naisista on yli kolminkertainen riski sairastua rintasyöpään verrattaessa väestön keskimääräiseen riskiin.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetuissa Nature- ja Nature Genetics -tiedelehdissä.

Tulokset voivat vaikuttaa naisten rintasyöpäseulontaan. Yhdistämällä tieto yksilön geneettisestä rintasyöpäriskistä ja muista riskitekijöistä voidaan tunnistaa ne, joilla on erityisen suuri sairastumisriski ja joiden rintasyöpäseulontaa tulisi tehostaa.

Nyt julkaistu tutkimus lähes kaksinkertaistaa rintasyövän tunnettujen geneettisten riskitekijöiden määrän. Kaikkiaan niitä tunnetaan jo noin 180.

Tuoreet löydökset tehnyt OncoArray-konsortio koostuu 550 tutkijasta 300 tutkimusryhmästä kuudelta mantereelta. Tutkimuksessa selvitettiin kaikkiaan 275 000 naisen perimää. Heistä 146 000 oli sairastanut rintasyövän.

Suomesta konsortioon osallistuivat Itä-Suomen yliopiston translationaalisen syöpätutkimusalueen, Helsingin yliopistollisen keskussairaalan ja Oulun yliopiston perinnöllisen rintasyöpäalttiuden tutkimusprojektit. Mukana tutkimusaineistossa oli rintasyöpään sairastuneita naisia ja verrokkihenkilöitä Pohjois-Savosta sekä Pohjois- ja Etelä-Suomesta.