Venäjän terveysministeriö kertoi aiemmin tällä viikolla antaneena hyväksynnän maailman ensimmäiselle covid-19-rokotteelle. Ministeriö suunnittelee rokotteen massatuotannon aloittamista mahdollisesti jo syyskuussa, ja kansan rokottamisen on määrä alkaa lokakuussa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan valtaosa venäläislääkäreistä kuitenkin suhtautuu rokotteeseen varauksella: 52 prosenttia lääkäreistä ja terveydenhuollon asiantuntijoista ei olisi valmis ottamaan rokotetta itse.

Neljännes kyselyyn vastanneista ottaisi rokotteen, mutta vain viidennes suosittelisi sitä jollekin toiselle.

Reutersin tiedot perustuvat Doctor’s Hanbook -mobiilisovelluksen tekemään kyselyyn, johon vastasi 3040 venäläistä lääkäriä ja terveydenhuollon asiantuntijaa.

”Sputnik V” -nimellä kulkevaa rokotetta on testattu ihmisiin vasta kahden kuukauden ajan, eikä se ole käynyt läpi vielä kolmannen vaiheen testausta. Rokotteiden kolmannen vaiheen testauksiin osallistuu yleensä tuhansia koehenkilöitä ja vaihetta pidetään useimmiten välttämättömänä rokotteen viranomaisten hyväksynnän saamiseksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin mukaan Moskovan Gamaleya-instituutin kehittämä rokote on turvallinen ja että se on jo annettu yhdelle hänen tyttäristään.

Terveysministeri Mihail Murashko sivuutti terveydenhuollon asiantuntijoiden esittämät huolet kutsumalla niitä ”perusteettomiksi”.

Reutersin mukaan myös Vietnam aikoo ottaa venäläisrokotteet käyttöön. Vietnamilaisen Tuoi Tre -lehden mukaan valtio on sopinut 50-150 miljoonaa rokoteannoksen vastaanottamisesta, joista osan Venäjä lahjoittaa ja osan Vietnam ostaa.