Italiassa on kokeiltu koronaviruspotilaiden hoitoon tosilitsumabia, joka on tarkoitettu nivelreuman hoitoon. Asiasta kirjoittaa muun muassa italialainen Repubblica-sanomalehti.

Kokeilu on tehty Cotugnon sairaalassa Napolissa. Lääkettä annettiin kahdelle vakavasta keuhkokuumeesta kärsineelle koronaviruspotilaalle lauantaina.

Potilaiden tilassa havaittiin paranemista 24 tunnin kuluttua tiputuksen antamisesta. Muutos oli kokeilusta vastanneiden lääkäreiden mukaan havaittavissa selkeästi kahdesta potilaasta etenkin toisella, jonka tila oli ollut vakavampi tämän saavuttua sairaalaan.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun tosilitsumabia kokeiltiin koronaviruspotilaiden hoitoon Italiassa. Kokeiluun osallistuneet lääkärit kertovat Repubblicassa, että Kiinassa tosilitsumabia on käytetty 21 potilaan hoidossa ja että kiinalaisten kokemusten mukaan potilaiden tilassa on havaittu selkeää paranemista 24–48 tunnin kuluttua hoidon antamisesta.

Italiassa harkitaan tosilitsumabin käyttämistä myös muiden vakavista oireista kärsivien koronaviruspotilaiden hoitamisessa.

Tosilitsumabia valmistaa lääkeyhtiö Roche tuotenimellä Actemra. Kiina hyväksyi uutistoimisto Reutersin mukaan viime viikolla Actemran käyttämisen koronaviruspotilaiden hoidossa, jos heillä todetaan vakavia keuhkovaurioita sekä kohonneita interleukiini IL-6:n tasoja.

Rohkaisevista kokemuksista huolimatta tosilitsumabin vaikutuksista koronaviruspotilaiden hoidossa ei ole vielä tieteellistä näyttöä. Kiinassa on käynnissä kliininen tutkimus, jonka on määrä jatkua toukokuun 5. päivään saakka ja johon on tarkoitus osallistua 188 koronaviruspotilasta.

Tosilitsumabi estää interleukiini IL-6:n vaikutuksia elimistössä. IL-6 on tulehdusta edistävä sytokiini, jota tuottavat valkosolut.

Reutersin mukaan tosilitsumabin hyödyntäminen koronaviruspotilaiden hoidossa perustuu Kiinassa toiveisiin, että se voisi pysäyttää sytokiinien vapautumisoireyhtymän (cytokine release syndrome) tai sytokiinimyrskyt. Ne ovat immuunijärjestelmän ylireaktioita, joiden arvioidaan saattavan olevan taustalla osalla koronaviruspotilaista havaituissa elinten toiminnan häiriöissä sekä osassa kuolemantapauksista.

Lue myös: