Monilla keskivaikean tai vaikean covid-19-taudin sairastaneilla on vielä toipumisen jälkeenkin ilmennyt niin sanottua aivosumua, joka ilmenee esimerkiksi muisti- ja keskittymisongelmina. Näihin ongelmiin koetetaan löytää apua videopelistä, joka normaalisti on saatavilla vain reseptilääkkeenä, uutisoi The Verge.

Akili Interactiven kehittämä EndeavorRX on videopeli, joka on kehitetty helpottamaan juuri muisti- ja keskittymishäiriöitä. Viime kesänä se sai ensimmäisenä videopelinä Yhdysvaltain ruoka- ja lääkevirastolta hyväksynnän lääketieteelliseksi hoidoksi. 8–12-vuotiaat adhd-diagnosoidut lapset pääsevät pelaamaan mobiililaitteille tehtyä peliä vain lääkärin kirjoittamalla reseptillä.

Saman pelin on huomattu helpottavan kognitiivisia ongelmia myös esimerkiksi vanhuksilla ja ms-tautia sairastavilla. Nyt pelin mahdollisuuksia halutaan testata covid-19-potilailla, joilla on ilmennyt ”aivosumua”.

Tutkimuksen takana on Cornellin yliopiston neuropsykologi Faith Gunning. Hän haluaa vertailla, helpottaako pelin pelaaminen kognitiivisen toiminnan ongelmia ihmisillä, jotka ovat sairastaneet covid-19-taudin ja ovat kokeneet sekaannuksen tunnetta tai keskittymisvaikeuksia.

Gunning on erityisen kiinnostunut pelin tarjoamista mahdollisuuksista. Vergen haastattelussa hän mainitsee, ettei kaikilla covid-19-potilailla ole ilmennyt kognitiivisia ongelmia, mutta tilastojen perusteella hyvin monet ovat jonkinasteisia ongelmia kokeneet. Lisäksi vastaavia oireita voivat aiheuttaa myös monet muut tekijät. Gunningin mukaan oireilla saattaa olla vaikutusta tavallisessa arjessa selviämiseen, ja hän toivoo, että pelistä saataisiin asiaan apua.

Lue myös: