Vesikauhu eli rabies on viruksen aiheuttama tappava hermosairaus, josta Suomi on tällä hetkellä vapaa. Se tarttuu sairastuneen eläimen puremasta tai nuolaisusta.

Rabiekseen kuolee vuosittain maailmanlaajuisesti lähes 60 000 ihmistä, joista 98 prosenttia on saanut tartunnan koiralta.

Sairaus johtaa oireiden alettua aina tuskalliseen kuolemaan ja sairastuminen voidaan varmasti ehkäistä ainoastaan ennen altistumista tai välittömästi altistumisen jälkeen annettavalla, usean rokotuksen sarjalla, kertoo meneillään olevilla eläinlääkäripäivillä luennoiva ELL, MSc, MRCVS Maija Tamminen.

Nämä rokotussarjat kustannetaan Suomessa julkisen terveydenhuollon varoista, ja niiden määrä on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa.

Rabiekseen kuolee vuosittain maailmanlaajuisesti lähes 60 000 ihmistä, joista 98 prosenttia on saanut tartunnan koiralta.

Rabiesta aiheuttava virus tarttuu jo muutama päivä ennen näkyvien oireiden alkamista, ja alussa oireet ovat ylimalkaisia.

Rabiesta kantavalla koiralla on siis useita päiviä aikaa altistaa ympärillä olevia, ennen kuin rabiesta osataan epäillä.

Kun vielä tiedetään, että rabieksen itämisaika tartunnasta oireiden alkamiseen on muutamasta viikosta jopa puoleen vuoteen, on helppo ymmärtää, miksi Tamminen varoittaa koirien tuomisesta ulkomailta.

Suomeen tuodaan Ruokaviraston riskinarvioinnin mukaan vuosittain 400 rabiesrokottamatonta koiraa ja satakunta koiraa, jotka on oletettavasti rokotettu, mutta joiden rabiesvasta-ainetaso on riittämätön.

Tämän lisäksi maissa, joissa rabiesta esiintyy, on rokotusprosessissa usein puutteita. Rokotteiden laatu voi olla heikko ja niitä saatetaan säilyttää ja/tai annostella väärin. Mikä tahansa virhe johtaa helposti vasta-aineiden riittämättömään tasoon rokotetullakin koiralla.

Myös asiakirjojen suoranaista väärentämistä tapahtuu.

Suomessa eläinlääkäri tarkastaa tuontikoiralta rokotusten voimassaolon ja tuontiehtojen täyttymisen aina ensimmäisen eläinlääkärikäynnin yhteydessä. Näin ei kuitenkaan saada kiinni koiria, joissa rokotus ei ole syystä tai toisesta saanut aikaan tarvittavaa vasta-ainetuotantoa tai joiden asiakirjat on väärennetty.

Rescue-koirien maahantuonnista käydään Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja maailmanlaajuisestikin kiivasta keskustelua.

Norja kielsi niiden tuonnin ulkomailta kokonaan tämän vuoden alkupuolella vedoten tautiriskiin. Tanskassa keskustellaan parhaillaan mahdollisuudesta vähintäänkin rajoittaa rescue-koirien tuontia.

Yhdysvallat kielsi alkuvuodesta rescue-koirien tuonnin Egyptistä, sillä maahan oli päässyt EU:ta tiukemmista tuontiehdoista huolimatta kolme rabiesta kantavaa koiraa.

Rabiesriskin vähentämiseksi on olemassa muukin keino kuin rajojen sulkeminen rescue-koirilta.

Mikäli tuontivaatimuksena olisi rokotuksen tehon eli koiran vasta-ainetason mittaaminen jo lähtömaassa ennen Suomeen tuontia, voitaisiin tartuntaa kantavien koirien tuonti estää lähes sataprosenttisesti.

Nykyisten tuontiehtojen valossa ja ulkomaisten rescue-koirien jatkuvasti lisääntyvän määrän myötä ihmisen kuolema rabiekseen Suomessa on kuitenkin vain ajan kysymys, varoitetaan Eläinlääkäripäivien tiedotteessa.

Lue myös: