Koronaepidemia on asettanut suomalaiset tilanteeseen, jossa mieliteot pääsevät helposti valloilleen. Moni on huomannut, että käsi hamuaa aiempaa useammin kohti jäätelöpurkkia, suklaalevyä tai karkkipussia. Salakavalalla ilmiöllä on nimi: tunnesyöminen.

Uhkaavissa tilanteissa toisilta menee ruokahalu kokonaan, toiset puolestaan alkavat syödä mielihyvää tuottavia ruokia.

– Mielihyvää tuottavat ruoat on usein opittu aiempien kokemusten kautta, ja niiden tavoitteena on tuottaa turvan tunnetta stressaavassa ja ahdistavassa tilanteessa, sanoo ravitsemusterapeutti Kirsi Englund Terveystalosta tiedotteessa.

Ruoka on nopea mielihyvän tuottaja, mutta sen vaikutus ei ole kovin pitkäkestoinen.

– Kun vaikutus hiipuu, on jäljellä vain entinen ahdistus, ja lisäksi usein myös epäterveellisestä syömisestä johtuva katumus ja syyllisyys, mikä voi kiihdyttää syömistä entisestään.

Jos syöminen alkaa olla ainoa keino säädellä ja käsitellä hankalia tunteita, on tilanne vaikea.

Ravitsemusterapeutin viisi vinkkiä, kun huomaat ahdistuksen lisäävän herkuttelun tarvetta:

1. Aloita perusasioista.

Mielitekoja ilmenee enemmän, kun on syönyt, nukkunut tai liikkunut liian vähän. Perustarpeista huolehtiminen auttaa pitämään syömisen hallinnassa.

2. Tiedosta tunne.

Pystytkö sanoittamaan kokemaasi tunnetta itsellesi? Voiko tunnetta sietää tekemättä mitään? Voiko tunteen antaa tulla, ja antaa sen myös mennä? Epämääräinen tunnemöykky rinnassa painaa herkästi, mutta tunnistetun ja kohdatun tunteen voima usein lievenee tiedostamisen myötä. Pohdi myös, liittyykö tunnesyömiseen esimerkiksi tylsistyminen töissä tai koetuksella oleva parisuhde. Kun arkeen kuuluu mukavaa tekemistä, mielekästä työtä ja toimivia ihmissuhteita, on syömiseen liittyviä mielihalujakin helpompi lähteä työstämään.

3. Pysähdy mieliteon äärelle.

Herkkuhimon iskiessä kannattaa pysähtyä kuulostelemaan, miltä kehossa tuntuu. Onko nälkä tai jano, väsyttääkö, onko olo stressaantunut? Mitä todella tarvitsen? Tunnereaktio kestää 90 sekuntia, minkä jälkeen tietoinen ajattelu, omien tekojen harkinta ja hallinta on helpompaa.

Ahdistuksen tunteen hetkellä voi puhua itselleen rauhoittavasti tai tehdä jotakin, jolla saa palautettua turvan tunteen: vaikkapa neuloa, mennä kävelylle tai tehdä rentoutumisharjoituksen. Kun tunteiden tunnistamista oppii tekemään ja tunteita elämään läpi, tunnesyömisen tarve vähenee kuin huomaamatta.

4. Riko rutiinit.

Annatko itsellesi luvan nauttia ruoasta vain silloin, kun koet raataneesi sen eteen? Sen sijaan, että söisit pizzan joka perjantai palkintona rankasta viikosta mieti, voisiko pizzapäivä olla keskiviikko.

5. Hae apua.

Tunnesyömistä voivat aiheuttaa monenlaiset tunteet. Jos tunnesyöminen tuntuu ongelmalta, johon kaipaat apua, kannattaa hakeutua ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.