Rauman telakan alueella työskentelevällä henkilöllä on todettu tarttuva, monille lääkkeille vastustuskykyinen keuhkotuberkuloosi. Satakunnan tartuntatautiviranomaiset ovat käynnistäneet henkilön kanssa kontaktissa olleiden jäljityksen.

Kyseinen potilas on työskennellyt Rauman telakan alueella tänä kesänä 28.7.–20.8. välisenä aikana.

Kansallisen ohjeiston mukaisesti altistuneiksi on määritelty Raumalla neljä henkilöä ja lisäksi tartunnanjäljitystoimet ja keuhkokuvaukset ulotetaan koskemaan 23 henkilöä, joilla kansalliset altistuskriteerit eivät täyty, mutta joilla arvioidaan olleen mahdollisuus saada tartunta.

Kaikille altistuneille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti ja heidät ohjataan tutkimuksiin, kertovat SataDiagin infektioylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä ja Rauman kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Irene Reinvall tiedotteessa.

Käytettävissä olevien tietojen mukaan sairastuneen kontaktit kantaväestöön ovat olleet vähäisiä, eikä merkittävää tartunnanriskiä arvioida muille kuin altistuneiksi todetuille olevan, he kertovat.

Vain noin kolmasosa tuberkuloosille altistuneista terveistä aikuisista saa tuberkuloositartunnan ja heistä vain yksi kymmenestä sairastuu tuberkuloosiin. Sairastuminen riippuu tartunnan saaneen henkilön ominaisuuksista ja vastustuskyvystä.

Suurimmalla osalla tartunnan saaneista tuberkuloosi jää elimistöön lepotilaan. Oireeton tuberkuloositartunnan saanut henkilö ei tartuta tuberkuloosia eikä tartunnalle altistunutta oireetonta henkilöä siksi aseteta karanteeniin.