Viime viikolla BMJ Open -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa äidin raskauden aikaisen tupakoinnin vaikutuksesta lapseen on huonoja uutisia. Tupakointi odotusaikana näyttää uusien todisteiden valossa olevan jopa luultua vaarallisempaa jälkeläiselle.

Glasqown yliopiston tutkijat seurasivat vuosina 1997–2009 syntyneiden lasten terveystietoja vuoteen 2012 asti selvittääkseen sikiöaikaisen tupakalle altistumisen terveysvaikutuksia.

Neljännes odotusaikana tupakoivista äideistä ei myönnä sitä neuvolassa.

Tutkimuksen keskeisiin tuloksiin kuului arvio, että ensimmäisen elinkuukauden kuolemista 7 prosenttia liittyi äidin raskaudenaikaiseen tupakointiin. Sama yhteys katsottiin olevan 22 prosentilla ensimmäisen elinvuoden aikana tapahtuneista menehtymisistä.

Tutkijat analysoivat datasta myös alle 5-vuotiaiden lasten sairastavuutta. He totesivat datan perusteella, että noin 12 prosenttia sairaalahoitoon johtaneista lasten aivokalvontulehduksista ja 10 prosenttia bronkioliiteista eli pienten ilmatiehyeiden tulehduksista oli myös liitettävissä äitiysajan tupakointiin.

Sama koski muun muassa seitsemää prosenttia astmoista.

Professori David Tappinin johtama tutkimus totesi myös, että raskauden aikana tupakoineiden äitien lasten todennäköisyys kuolla ensimmäisen elinkuukauden aikana oli kolmanneksen korkeampi kuin tupakoimattomien äitien lapsilla.

Tupakoineiden äitien lasten todennäköisyys kuolla kuukauden ja yhden vuoden iän välillä oli kaksinkertainen verrattuna niihin lapsiin, joiden äiti ei polttanut odottaessaan.

– Kun tiedossa on, että noin neljännes odotusaikana tupakoivista äideistä ei myönnä sitä neuvolassa, niin tutkimusdatamme saattaa jopa aliarvioida raskausaikaisen tupakoinnin vaikutukset lapseen, Tappin sanoo yliopiston tiedotteessa.