Ranskassa on kerätty kokemuksia maan virallisesta koronasovelluksesta nyt kolmen viikon ajan. Tulokset eivät ole kovin mairittelevia. Mobiilisovellus on ladattu 1,9 miljoonaa kertaa, mutta vain 68 ihmistä on kertonut sovellukselle saaneensa koronatartunnan.

StopCovid-sovelluksen on tarkoitus tiedottaa automaattisesti, jos oma puhelin on ollut tartunnan saaneen henkilön puhelimen läheisyydessä. Kolmen viikon aikana tällaisia ilmoituksia on kulkenut järjestelmässä vain 14 kappaletta, Financial Times kertoo.

Ranskalaiset myös poistavat sovellusta luureistaan kiihtyvällä tahdilla. Maan digiasioista vastaava ministeri Cédric O uskoo, että ranskalaiset eivät ole enää kovin huolissaan koronaviruksen leviämisestä. Samasta asiasta kielii myös kepeä suhtautuminen kasvomaskeihin ja sosiaaliseen eristäytymiseen.

Limogesin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Olivier Blazy pitää koko projektia ja sen tämänhetkisiä tuloksia naurettavana. Blazyn mukaan sovelluksesta on hyötynyt pienempi joukko ihmisiä kuin mitä osallistui sen kehittämiseen. Sovelluksen kuluihin on tälle vuodelle budjetoitu 1,3 miljoonaa euroa, FT kertoo.

Kovin vahvasti eivät ole edenneet muidenkaan maiden koronasovellukset. Norja jäädytti hiljattain oman sovelluksensa täysin yksityisyydensuojaan vedoten. Britanniassa taas hylättiin oma kehitystyö ja päätettiin hyödyntää Applen ja Googlen tarjoamaa alustaa.

Britannian lisäksi monissa maissa on päädytty Applen ja Googlen alustaan. Ranskalaisten ratkaisu ei valitettavasti toimi yhteistyössä sen kanssa, joten rajaseudun retkeilijät eivät välttämättä saa tietoa altistumisestaan.

Ongelmista huolimatta Ranskassa halutaan pitää kiinni omasta sovelluksesta. Suurin ongelma sen käytössä on kuitenkin ihmisten haluttomuus raportoida sovellukselle saamastaan tartunnasta. Tätä ei teknisin keinoin voi korjata, toimi sovellus itsessään sitten miten hyvin tahansa.