Pariisilainen lääkäri kertoo ranskalaisen BFMTV-kanavan haastattelussa, että ainakin yhdellä potilaalla oli varmasti covid-19-tartunta jo viime joulukuussa. Tähän asti on ajateltu, että ensimmäiset koronavirustartunnat havaittiin Ranskassa tammikuun 24 päivä, eli kuukautta myöhemmin kuin nyt ilmennyt tapaus. Haastattelusta uutisoi Rfi.

Päivystysaseman johtaja, lääkäri Yves Cohen kertoo tv-kanavan haastattelussa käyneensä uudestaan läpi kaikki ne tapaukset viime joulukuulta ja tammikuulta, jolloin potilas oli otettu sairaalaan flunssaoireiden takia. Potilaista 24 prosentilla oli oireita, jotka sopisivat myös covid-19-infektioon.

Sairaalassa testattiin aiemmin otetut näytteet uudestaan niin, että tällä kertaa niistä etsittiin koronavirusta. 14 potilaasta yhdellä oli positiivinen testitulos covid-19:lle. Hänen näytteensä testattiin useaan kertaan, mutta tulos oli joka kerta positiivinen. Tehty testi oli otettu tikulla nenän kautta.

Positiivisen koronatestituloksen saanut potilas oli yli 50-vuotias mies, joka ei ollut matkustanut korona-alueelle. Hänen lapsensa kerrotaan sairastaneen samanlaisen flunssan, sen sijaan vaimo oli oireeton. Myöhemmissä selvityksissä on kuitenkin spekuloitu, olisiko tartunta tullut sittenkin vaimon kautta, sillä supermarketissa kalatiskillä työskentelevällä vaimolla oli kiinalaistaustaisia työkavereita. Mies ja lapset voivat nykyään hyvin.

Löydöksensä jälkeen Cohen on kehottanut myös muita kollegoitaan käymään läpi vanhoja näytteitä. Cohenin tapauksen testitulokset julkaistaan pian tarkemmin International Journal of Antimicrobial Agents -lehdessä.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.