Koronatartuntojen määrä nousee koko pääkaupunkiseudulla edelleen ja sairaalahoidon kuormitus on kasvussa, pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotti tiistaina. HUS-alueella on sairaalahoidossa yhteensä 347 koronapotilasta.

Kiireetöntä hoitoa on jouduttu supistamaan kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa sekä HUSissa niin erikoissairaanhoidossa kuin perusterveydenhuollossa.

”Ylipäätään koko sote-palvelujen kuormitus on korkeaa, koska kriittisimpiin toimintoihin on jouduttu siirtämään henkilöstöä laajalti muista palveluista. Sosiaali- ja terveydenhuollon voimavaroja on keskitetty erityisesti rokottamiseen, koronapotilaiden hoitoon sekä muuhun kiireelliseen ja välttämättömään hoitoon ja palveluihin”, tiedotteessa kerrotaan.

Tämän vuoksi erityisesti aikuisväestön välisiä kontakteja on yhä ”välttämätöntä laajasti vähentää sairaalakapasiteetin ja muun sosiaali- ja terveydenhuollon sekä yhteiskunnan kriittisen toiminnan turvaamiseksi”, ryhmä linjaa.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tartuntatautilain 58 g -pykälän mukaisten tilarajoitusten jatkamista nykyisten rajoitusten voimassaolon päättyessä 24. tammikuuta.

Rajoitustoimia suositellaan jatkettavaksi kahdella viikolla eteenpäin 8.2. saakka.

Rajoitusten jatkon suositellaan koskevan seuraavia tiloja:

– joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat

– kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat

– yleiset saunat, kylpylät, uimahallit

– tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat

– huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat

– sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat

– kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa edelleen, että uudet rajoitukset eivät koskisi vuonna 2003 syntyneiden tai tätä nuorempien lasten ja nuorten ohjattua harrastustoimintaa. Lisäksi ryhmä toivoo, että erityisryhmien liikunnan mahdollistamiselle löydettäisiin ratkaisu.

”Rajoitustoimia puretaan välittömästi, kun ne eivät ole enää välttämättömiä. Tilanteen kehittymistä arvioidaan tarkasti päivittäisellä tasolla.”

LUE MYÖS: