Suomen Lääketieteen Säätiön tieteelliseen tutkimukseen tarkoitettu apurahahaku käynnistyi vappupäivänä ja jatkuu kuun loppuun. Apurahoja jaetaan yli kahden miljoonan euron edestä.

Myönnettävät apurahat on tarkoitettu erityisesti lääketieteen opiskelijoille ja uransa alussa oleville lääkäritutkijoille. Tänä vuonna teema-apurahat suunnataan lääketieteellisesti merkittäviin uusiin tutkimusavauksiin.

– Halusimme tarjota rahoitusta tutkijalähtöisiin hankkeisiin laajan kattoteeman alla, johon voi mahtua monenlaisia uusia tutkimusaiheita tulevaisuuden terveysuhista niitä ratkaiseviin teknologioihin ja diagnostiikkaan, Suomen Lääketieteen Säätiön hallituksen puheenjohtaja, professori Klaus Elenius sanoo tiedotteessa.

– Tutkijalähtöisten, akateemisista kysymysasetteluista kumpuavien tutkimusten tekeminen on tärkeää, sillä ne voivat vastata moniin potilaan kannalta oleellisiin kysymyksiin, jotka eivät muutoin saisi huomiota.

Säätiö jakaa tutkimusapurahoja kaikille lääketieteen aloille.

Varat jaettaviin apurahoihin saadaan sijoitusomaisuuden tuotosta. Pitkällä aikavälillä jaetaan keskimäärin omaisuuden käteistuottoa (korot ja osingot) vastaava rahasumma.

Säätiö jakaa apurahoja lääketieteelliseen tutkimukseen kaikille aloille ja erillisrahastoistaan seuraaviin tutkimuskohteisiin: sydän- ja verisuonitaudit, farmasia, ihotaudit, psykiatria, kliininen laboratorioala, keuhkosairaudet, alkoholiriippuvuus ja 3D-kuvantamiseen kohdistuva tutkimus. Kaikkia tutkimusaloja koskevat samat tieteelliset arviointikriteerit.

Rahoituspäätökset julkistetaan 19. marraskuuta.

Viime vuonna säätiön apurahoja myönnettiin eniten syöpäsairauksien, lastentautien ja tartuntatautien tutkimukseen.

Viime vuonna korona nosti lääketieteen ja rokotetutkimuksen kansainvälisesti valokeilaan. Myös säätiö kohdisti rahoitusta koronatutkimukseen ja korosti apurahahaussaan tulevaisuuden terveysuhkia ja lääketieteen mahdollisuutta ratkaista tulevia haasteita aina tartuntataudeista ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksiin.

Nyt haettavana on Suomen Lääketieteen Säätiön tutkimus-, kannustus ja eka-apurahat, palaavan tutkijan, tutkimusryhmän perustajan ja uusien tutkimusavausten apurahat sekä Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin kannustusapurahat.

Rahoituspäätökset julkistetaan 19. marraskuuta.