Yli puolet Mediuutisten suureen lääkäritutkimukseen vastanneista lääkäreistä uskoi kymmenen vuotta sitten, ettei Lääkkeiden hintalautakunta Hila ota päätöksissään riittävästi huomioon lääketieteellisiä ja hoidollisia näkökulmia. Neljänneksen mielestä lautakunta toimii asiallisesti ja korrektisti.

– Monet kokevat hintalautakunnan toiminnan painottuneen pelkästään lääkekustannusten ja taloudellisten kysymysten tarkasteluun. Hoidollisten näkökulmien painoarvo ei ole niin suuri kuin pitäisi, sanoi Suomen yleislääkäriyhdistyksen entinen puheenjohtaja Jari Mäkelä Mediuutisten numerossa 4/2008.

Eniten lääkäreitä kismittivät Kelan ja Hilan statiinipäätökset. Mäkelä arveli, että samantyyppistä linjausta tullaan miettimään myös muiden sairauksien osalta.

– Käytännön toimintaa hankaloittavat asiat närkästyttävät. Kritisoin sitä, jos joudumme päätösten vuoksi muuttamaan potilaiden lääkitystä. Varsinkin, jos emme ole niitä itse aloittaneet ja joudumme suurella työllä kaivelemaan tietoja, sanoi Puumalan kunnan johtava lääkäri Jarmo Lappalainen.

Työterveyslääkäri Petri Lehtonen Suomen Terveystalo Vaasasta piti statiiniruljanssia järjettömänä.

– Miksi pitäisi vaihtaa lääkkeeseen, josta saattaa tulla enemmän sivuvaikutuksia, ihmetteli Lehtonen.

Lääkärien mielestä kustannusten hillitseminen on kuitenkin paikallaan.

– Jatkuvasti tulee uusia kalliita lääkkeitä markkinoille, joten varmasti tällainen arvioiva elin on tärkeä. Se, millä kriteerein käyttöön vaikutetaan, on eri asia. Ehkä niissä olisi tarkistamisen varaa, pohti Lehtonen.

Hilan johtajaa Sinikka Raja­niemeä ei lääkärien kritiikki yllättänyt.

– Lääkekorvausasiat ovat valitettavasti edelleen melko vieraita hoitaville lääkäreille. He eivät saa riittävästi puolueetonta lääketietoa.