Perussuomalaiset pongahtivat Rääkkylän kunnanvaltuuston toiseksi suurimmaksi ryhmäksi.

Rääkkylä nousi alueella kuntakentän julkkikseksi irrottauduttuaan terveys- ja sosiaalipalvelujen liikelaitoksesta Hellistä. Sitten Hellistä lähti Tohmajärvi. Nyt koko Helli puretaan.

Rääkkylän sosiaali- ja terveyspalveluita hoitaa nyt Attendo.

Kuntavaaleissa eniten ääniä, 165, sai perussuomalainen ylikonstaapeli Kari Kulmala.

- Puolueena meillä ei ole yhtenäistä kantaa. Ennen Helliä meillä oli terveyspalvelut Keski-Karjalan kuntien yhtymässä. Sitä olisi kannattanut kehittää sen sijaan, että siirryimme Helliin, sanoo Kulmala.

Perussuomalaiset ovat suhtautuneet kriittisesti ulkoistuksiin.

- Laskelmia eri vaihtoehdoista tietysti kannattaa tehdä. Itse suhtaudun avoimin mielin yhteistyöhön Attendon kanssa. Tärkeintä on, että kuntalaiset saavat palveluja.

Rääkkylällä ja Attendolla on väliaikainen sopimus, jonka pohjalta neuvotellaan varsinaista sopimusta.

- Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Rääkkylässä ovat Suomen tyytyväisimmät terveyskeskuksen asiakkaat, sanoo nykyisen kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja terveyskeskuslääkäri Tapio Hämäläinen.

Vasemmistoliiton Hämäläinen oli sunnuntaisten kuntavaalien kakkonen 111 äänellä. Hän ei anna erityisemmin arvoa Paavo Arhinmäen (vas.) puheille ulkoistusten turmiollisuudesta. Hän ei näe syytä katkaista yhteistyötä Attendon kanssa.

Tulevaisuudessa 2 500 asukkaan Rääkkylä saattaa yhdistyä johonkin lähialueen kuntaan. Sopisikohan aluksi Tohmajärvi?

- Täällä on ajateltu pysyä itsenäisenä. Tohmajärvi halajaa Joensuun suuntaan. Tohmajärven veroäyri on 21,5 ja korotukseen on taas paineita. Meidän rahamme menisivät heidän velkojen maksamiseen, sanoo Kari Kulmala.

Rääkkylän veroprosentti on 21. Rääkkylällä on velkaa vain 1 107 euroa per asukas, Tohmajärvellä 1 826.