Kymmenien tuhansien suomalaisten sairastama keliakia on luultuakin yleisempi, sillä moni potee sitä tietämättään.

– Keliakia voi antaa itsestään hyvin selkeitä varoitusmerkkejä, kuten ripulointia, aneemisuutta, painon putoamista ja monenlaisia vatsaoireita. Nykyään jopa puolet uusista keliakiapotilaista on kuitenkin suoliston suhteen oireettomia, mikä tekee sairauden tunnistamisen huomattavasti hankalammaksi, kertoo sisätautien ja gastroenterologian Terveystalon erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurova tiedotteessa.

Keliakia on niin yleinen sairaus, että vatsaoireisen potilaan kohdalla sen mahdollisuus pyritään sulkemaan pois rutiininomaisesti verikokeen avulla. Osalle myös suolentähystys on tarpeen.

Kaikki keliakian oireista kärsivät eivät hakeudu lääkäriin. Vatsavaivat voivat olla lieviä, niistä voi vaivihkaa tulla osa normaalia arkea tai ne laitetaan esimerkiksi kuormittavan elämäntilanteen piikkiin. Toisilla vatsa ei vihoittele lainkaan.

– Keliakian vähemmän tunnettuihin seurauksiin lukeutuvat muun muassa aftat suussa, nivelkivut, osteoporoosi, kutiseva ja rakkulainen ihottuma, migreeni, epilepsia, kohonneet maksa-arvot ja hampaiden kiillevauriot, Koivurova listaa.

Epäillessään itsellään keliakiaa moni vähentää gluteenia sisältävien tuotteiden syömistä. Se voi helpottaa oireita ratkaisevasti, mutta keliaakikon suolistolle puolivillainen hoito ei riitä.

– Keliakian ainoa hoitomuoto on, ettei gluteenia nautita lainkaan, sillä pienikin määrä tekee tuhoja suolistolle. On aivan eri asia, jätetäänkö gluteeni pois kokonaan vai vähennetäänkö sitä vain. Keliakiaa sairastava tarvitsee täysin gluteenittoman ruokavalion, jonka laatiminen vaatii ravitsemusterapeutin osaamista, sanoo Terveystalon johtava ravitsemusterapeutti Mikko Rinta tiedotteessa.

– Tätä ei kuitenkaan koskaan tehdä tietämättä koko oirekuvaa, vaan ruokavalio-ohjeistuksen tulee aina perustua lääkärin tutkimukseen. Näin toimitaan sen varmistamiseksi, ettei taustalla ole diagnosoimatonta suolistosairautta, Rinta lisää.

Tiedostamaton keliakia voi hoitamattomana aiheuttaa masennusoireita, kuukautishäiriöitä, hedelmättömyyttä, hermosto-oireita, murrosiän viivästymistä sekä kasvuhäiriöitä lapsilla, kerrotaan Terveystalon tiedotteessa.

Lue myös: Suurin osa sairastaa keliakiaa tietämättään – Se voi olla täysin oireeton (MU 19.8.)

Tämä lääkäri tutkii keliakian syntymekanismeja ja auttaa potilaita elämään sairautensa kanssa – Siksi Laura Kivelä on vuoden keliakiatutkija (MU 20.5.)