Turun yliopistollisessa keskussairaalassa Tyksissä otettiin hiljattain käyttöön uusi punkkien levittämän borrelioosin pikatesti, jonka kehittelyyn Turun yliopisto on osallistunut.

– Se on selkäydinnesteestä otettava testi, joka nopeuttaa merkittävästi neuroborrelioosin diagnostista prosessia ja luo siten mahdollisuuden aiempaa nopeampaan hoidon aloitukseen, sanoo Tyksin Infektiotautien vastuualueen johtaja, ylilääkäri Jarmo Oksi.

Myös neuroborrelioosin hoitoon on kehitteillä parannuksia Tyksissä.

Turun yliopistolla ja Tyksissä on käynnissä tutkimus, jossa verrataan suonensisäisen antibiootin vaikutusta tablettina annetun antibiootin tehoon.

Potilaiden rekrytoiminen on päättynyt ja seuranta jatkuu tämän vuoden loppuun. Ensi vuoden alussa voidaan analysoida tuloksia.

Samasta aiheesta on tehty tutkimusta jo muualla maailmassa, esimerkiksi Norjassa, jossa todettiin, että suonensisäinen ja tablettimuotoinen antibiootti toimisivat yhtä hyvin.

– Halusimme kuitenkin tehdä oman tutkimuksen, sillä Suomessa on neuroborrelioosia hoidettu aiemmin pääasiassa suonensisäisillä antibiooteilla, sanoo Oksi.

Olisi sekä potilaille että terveydenhuollolle helpompaa, jos suonensisäinen antibiootti voitaisiin korvata tablettimuotoisilla antibiooteilla

Suomessa arvioidaan borrelioosiin sairastuvan noin 8000 ihmistä.

Borrelioosiin tutkijat ovat maailmanlaajuisesti jo pitkään etsineet rokotetta. Yhdysvalloissa oli jo rokote markkinoillakin, mutta se vedettiin takaisin sivuvaikutusepäilyjen takia

Eurooppalaisen rokotteen kehittelyssä on ollut vaikeuksia, eikä sellaista ole ainakaan aivan lähiaikoina tulossa.

Antibioottihoito levinneeseen borrelioosiin kestää noin 3–4 viikkoa. On todettu, ettei sen pidemmistä hoidoista ole hyötyä.

Oksi painottaa, että oireet usein jatkuvat jonkin aikaa, vaikka bakteerit on saatu tapettua.

– Ihmisen immunologinen systeemi on niin monimutkainen, että elimistö voi oirehtia infektion jälkeen.

Yleensä noin 20 prosentilla potilailla on aaltoilevat oireet antibioottihoidon jälkeen. Nämä rauhoittuvat useimmissa tapauksissa noin kahden kuukauden jälkeen. Noin prosentille potilaita kuitenkin jää hyvin pitkäaikaisia oireita.