Puutiaisaivotulehdusten tapausmäärissä on merkittäviä alueellisia eroja. TBE- eli puutiaisaivotulehdustapausten (Tick Borne Encephalitis) määrä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on yli viisinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Viime vuonna Husissa diagnosoitiin 29 TBE-tartuntaa ja vuotta aiemmin ennätykselliset 41 tartuntaa. Vastaavasti vuonna 2009 tapauksia oli vain neljä. Trendi tapausmäärissä on ollut sama koko 2010-luvun ajan.

Puutiaisaivotulehdukseen ei ole parantavaa lääkehoitoa. Tartunnalta voi kuitenkin suojautua pukeutumisella, päivittäisellä punkkisyynillä ja esimerkiksi rokotuksilla. TBE:n lisäksi punkit levittävät borrelioosia.

TBE:tä kantavia punkkeja on löydetty Uudeltamaalta esimerkiksi Espoosta ja Helsingin Isosaaresta. Lisäksi Lohjanjärven saaristo on yksi THL:n määrittelemistä TBE-riskialueista, jossa asukkaat ja kesäasukkaat saavat TBE-rokotuksen ilmaiseksi osana kansallista rokotusohjelmaa. THL suosittelee rokotusta paljon luonnossa liikkuville myös Kirkkonummella, Espoossa ja tietyillä Helsingin alueilla (Kivinokka, Jollas/Villinki, Etelä-Laajasalo).

Paikallisten esiintymien lisäksi iso osa Husin tapausmääristä selittynee matkailulla. Husin alueella asuvista monet retkeilevät ja mökkeilevät Suomessa tai ulkomailla. Virusta levittävä punkki on saattanut tarttua muualla, esimerkiksi mökillä toisessa maakunnassa tai ulkomailla. Riskialueita Suomessa löytyy muun muassa Ahvenanmaalta ja Turun saaristosta, jotka ovat molemmat suosittuja kotimaan lomamatkojen kohteita.

Etenkin luonnossa liikkuessa punkeilta suojautumiseen ja punkkien levittämiin tauteihin on syytä perehtyä. Kotimaan lisäksi tämä pätee myös muualla Euroopassa, missä TBE:n riskialueita ovat esimerkiksi Ruotsissa Tukholman ympäristö, Baltian maat ja Itävalta.

Punkit mielletään usein Suomessa ensisijaisesti saariston ongelmaksi, mutta nykyään TBE-tartunnan saa entistä todennäköisemmin Manner-Suomesta. 2010-luvulla Manner-Suomesta on löytynyt yhteensä 491 TBE-tapausta. Tämä on yli 85 prosenttia kaikista tapauksista.

Puutiaisaivotulehdustapausten määrä on 2010-luvulla ollut kasvussa lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä. Syiksi kasvulle on epäilty muun muassa punkkien levittäytymistä yhä laajemmille alueille Suomessa johtuen ilmaston lämpenemisestä sekä aiempaa ahkerampaa diagnosointia.

Ahvenanmaa kuuluu edelleen TBE:n riskialueisiin, mutta siellä tapausmäärien kehitys on onnistuttu kääntämään laskusuuntaiseksi. Ahvenanmaalla asukkaat ovat saaneet jo vuodesta 2006 lähtien maksuttoman TBE-perusrokotussarjan osana kansallista rokotusohjelmaa.

Ahvenanmaalla TBE-tapauksia on ollut vuosina 2010–2019 yhteensä 76, kun niitä vuosina 2000–2009 oli 130. Alueen punkki- ja TBE-tilanne kannattaa edelleen huomioida sinne matkustaessa.

Lue lisää: