Kevään tullen Saaristolääkärit Oy:n Punkkibussit kiertävät jälleen aktiivisesti kotimaassa.

Saaristolääkäreiden tilinpäätös oli viime tilikaudella erittäin vakuuttava. Yhtiö teki voittoa yli kolmanneksen liikevaihdostaan.

– Liiketulosmarginaali on korkea sen ollessa 37 prosenttia ja se on pysynyt vakaana viime vuosien ajan. Lisäksi omistajille jää nettotulosta verojen jälkeen 29,4 prosenttia liikevaihdosta. Kyllähän tällaista olisi ilo omistaa, Kauppalehden analyytikko Ari Rajala sanoo.

Yhtiön kasvuvauhti on myös ollut hyvällä tasolla kahden viimeisen vuoden aikana. Viime vuonna liikevaihto kasvoi 26 prosenttia ja sitä edellisenä 12 prosenttia. Tulokset ovat kasvaneet liikevaihdon kasvun tahdissa. Viime vuonna nettotulosta kertyi jo lähes 1,2 miljoonaa euroa.

Myös yrityksen osinkopotti oli viime vuonna muhkea 596 000 euroa. Yhteensä osinkoja on maksettu viimeisen viiden vuoden aikana 1,9 miljoonaa euroa.

Yhtiössä on voitonjakokelpoisia varoja 4,1 miljoonaa euroa, joten osinkoja on luvassa jatkossakin. Osingot ovat helppo rahoittaa yhtiön kassasta kassavarojen ollessa 2,5 miljoonaa euroa viime elokuun lopussa. Lisäksi osakesijoituksia on 650 350 euroa hankinta-arvosta.

Rajala kuitenkin huomasi tilinpäätöksessä erikoisen lauseen. Sen mukaan hallitus on kehottanut olemaan jakamatta osinkoa. Tällä tavoin tilinpäätöksen tarkastelijaa yritetään hämätä.

– Hallitus voi toki ehdottaa mitä vain, mutta lopulta yhtiökokous päättää osingosta. Oman pääoman muutoksesta näkyy selvästi, että osinkoa on jaettu vuosittain, Rajala sanoo.