Japanista on löytynyt kokonaan uusi taudinaiheuttajaviruksen laji. Punkinpuremien kautta leviävä yezovirus, tai ehkäpä suomeksi pikemminkin jezovirus, aiheuttaa kuumetta, lihaskipuja ja maksan poikkeavaa toimintaa. Lisäksi se vähentää veren valkosolujen ja verihiutaleiden määrää.

Jezovirus saattaa vaatia sairaalahoitoa jopa pari viikkoa, mutta toistaiseksi sen aiheuttamia kuolemantapauksia ei tiedetä sattuneen.

Lehdistötiedotteen mukaan toistaiseksi seitsemän ihmisen Japanissa tiedetään sairastuneen tautiin. Sitä on etsitty ja sitä on löytynyt toistaiseksi vain Japanin pohjoisimmalta saarelta Hokkaidolta, mutta tutkimusta johtaneen Keita Matsunon mukaan tauti on todennäköisesti levinnyt laajemmallekin.

Missä kaikkialla maailmassa tätä virusta esiintyy Japanin ulkopuolella, on kuitenkin täysi arvoitus.

Virus löytyi 2019–20. Ensin vuonna 2019 hieman yli 40-vuotias mies saapui sairaalaan kuumeessa ja jalkakivuissa, kun punkki oli purrut häntä metsäretkellä Hokkaidolla.

Merkkejä ennestään tunnetuista taudeista ei löytynyt, mutta asiaa alettiin tutkia tarkemmin, kun seuraavana vuonna sattui samanlainen tapaus. Tuolloin verestä tehdyt dna- ja rna-testit löysivät merkkejä uudesta Orthonairovirus-sukuun kuuluvasta viruslajista.

Tämän jälkeen samanlaisista oireista valittaneiden potilaiden tallennetuista verinäytteistä tehtiin seulontaa hokkaidolaisissa sairaaloissa, ja tapauksia vuodesta 2014 alkaen löytyi viisi lisää.

Virukset ovat läpimitaltaan hieman yli 100 nanometrin kokoisia, kuten kuva jutun alussa osoittaa.

Lopulta tutkijat löysivät viruksen vasta-aineita myös Hokkaidon metsien villinisäkkäistä: peuroista ja pesukarhuista. Tämän ja sairauskertomusten perusteella on perustelua päätellä, että tauti leviää punkkien kautta.

Seitsemästä jezopotilaasta neljä oli saanut myös borrelioositartunnan. Borrelioosia aiheuttavat Borrelia-suvun bakteerit, eivät virukset. Borrelioosin ohella toinen hyvin tunnettu punkkien levittämä tauti on puutiaisaivokuume. Sitä aiheuttaa Flavivirus-suvun virus.

Suurimman käytännön vastuun tieteellisestä työstä kanto Fumihiro Kodama. Tulokset on julkaistu Nature Communications -lehdessä, ja ne ovat vapaasti luettavissa.

Lue seuraavaksi: