Applen puhelimissa on työkalu, joka mahdollistaa pikakomennot muutamalla sormen napautuksella.

Kyseessä on iPhonen niin sanottu salainen painike, joka rekisteröi napautukset puhelimen selkämykseen. Painikkeesta saa myös toimivan hätäpainikkeen tilanteeseen, jossa apua on saatava nopeasti paikalle.

Selkämyksen painike on helppo ottaa käyttöön, mikäli puhelimeen on asennettu tuorein käyttöjärjestelmäpäivitys. Käyttäjän tulee suunnata polkuun asetukset > käyttöapu > kosketus > takaosan napautus.

Tätä kautta käyttäjä voi määrätä selkämyksen kaksois- tai kolmoisklikkaukselle komentoja, kuten kameran avaamisen, mykistämisen tai vaikka näyttökuvan.

Omia pikakomentoja

Puhelimen haltija voi halutessaan suunnitella omia pikakomentoja Pikakomennot-sovelluksessa. Näin puhelimen voi määrätä esimerkiksi avaamaan tietyn sovelluksen selkämystä napauttamalla.

Pikakomentojen kautta käyttäjä voi tehdä myös valmiin viestipohjan, joka on osoitettu ennalta määrätylle henkilölle. iPhonen voi siis määrätä lähettämään esimerkiksi ”tarvitsen apua” -viestin, joka lähtee, kun puhelimen selkämystä napauttaa kaksi tai kolme kertaa.

Tämä tehdään menemällä Pikakomennot-sovellukseen ja klikkaamalla oikean yläkulman +-painiketta. Valitse lisää toiminto > lähetä viesti ja täytä kenttään kenelle haluat lähettää viestin ja lisää sen sisältö.

Mikäli haluat, että viesti lähtee suoraan vastaanottajalle, paina vielä pienestä sinisestä nuolesta. Jos poistat valinnan ”näytä suoritettaessa”, puhelin lähettää viestin ilman muuta vahvistusta. Muussa tapauksessa valmiiksi kirjoitettu viesti ilmestyy ruudulle, ja käyttäjän on painettava lähetyspainiketta.

Vahinkoaktivointi on mahdollista

Kun olet valmis, palaa takaisin takaosan napautus -valikkoon. Luomasi pikakomennon pitäisi näkyä listassa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että selkämyksen painike tulee helposti aktivoitua myös vahingossa. Kannattaa olla siis tarkkana, ettei hätäviestejä tule lähetettyä ilman syytä.

Hätäviesti.

Lue seuraavaksi: