Ihmisen aivot alkavat noin kolmenkymmenen ikävuoden tietämillä kutistumaan jonkin verran. Tutkijat ovat jo jonkin aikaa tienneet, että skitsofreniaa sairastavien aivot kutistuvat nopeammin kuin muiden, mutta syy tähän on ollut pimennossa.

Nyt Oulun ja Cambridgen yliopistojen tutkijat ovat löytäneet viitteitä siitä, että skitsofreenikon aivojen pienentymistä vauhdittaa pitkäaikainen psykoosilääkitys.

Tutkijat seurasivat 33 skitsofreenikkoa ja 71 ei-skitsofreenikkoa yhdeksän vuoden ajan. Tänä aikana ns. terveiden verrokkien aivot kutistuivat vuosittain 0,5 prosenttia ja skitsofreenikkojen 0,7 prosenttia.

Ero on pieni, mutta tilastollisesti merkittävä.

Psykoosilääkkeiden aivoja pienentävä mekanismi on vielä hämärän peitossa. On myös yhä mahdollista, että aivojen kutistamista vauhdittaakin jokin muu kuin lääkitys.

Psykoosilääkkeiden ja aivojen kutistumisen välillä on kuitenkin selvä yhteys: mitä suurempi oli lääkeannos, sitä nopeammin tutkittavien aivot kutistuivat.

Heinäkuussa PlosOne-sivustolla julkaistu tutkimus osoitti turhaksi tutkijapiireissä aiemmin esitetyn arvelun, jonka mukaan vanhat psykoosilääkkeet kutistavat potilaan aivoja mutta uuden polven lääkkeet päinvastoin suojaavat siltä.

ProfessoriJuha Veijolan johdolla tehty tuore tutkimus kumoaa tämän oletuksen. Vanhat ja uudet psykoosilääkkeet pienensivät aivoja yhtä lailla.

Mitä aivojen nopea kutistuminen aiheuttaa skitsofreenikolle? Ei mitään, tuoreen tutkimuksen tekijät havaitsivat. Eikä aiheesta ole Cambridgen yliopiston mukaan muita tutkimuksia vielä tehtykään.

Aivojen kutistuminen ei näytä olevan yhteydessä skitsofreniapotilaan oireiden vaikeutumiseen tai kognitiivisen tason laskuun.

Vasta pidempi seuranta kertoo, aiheutuuko nopeutuneesta aivojen kutistumisesta skitsofreenikoille käytännön haittaa myöhemmin elämässä.