Suomen Psykologiliitto vastustaa jyrkästi esitystä siirtää opiskeluhuollon psykologit ja kuraattorit kouluista ja oppilaitoksista sote-palveluiden osaksi.
Liiton kanta ilmenee sen sote-uudistusta koskevassa lausunnossa.
Psykologiliiton mukaan hallituksen esitysluonnos siirtäisi koulupsykologit pois kouluilta niin fyysisesti, työn sisällön osalta kuin organisatorisessa mielessä.
Liiton mielestä opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattorityön järjestämis- ja tuottamisvastuun tulee säilyä koulun tai oppilaitoksen sijaintikunnalla.
– Esitys osoittaa, että opiskeluhuollon psykologin työtä ei ymmärretä. Jos koulupsykologit siirrettäisiin sote-palveluihin, yhteys kouluun ja oppilaitokseen sekä lapsiin ja nuoriin katkeaa täysin. Samoin katkeaisi yhteys opettajiin ja rehtoreihin, joiden kanssa opiskeluhuoltotyötä tehdään, sanoo Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola tiedotteessa.
Tavoitteena opiskeluhuollon psykologin työssä on edistää koko ikäluokan tasolla mielenterveyttä ja oppimista ja ehkäistä ongelmien syntyä ja pahenemista. Tärkein painopiste on yhteisöllisessä työssä, jota tehdään koko koulun ja sen väen kanssa. Koulupsykologeja puuttuu jo nyt 500 – viekö sote loputkin?
Psykologiliiton mukaan lakiluonnoksissa ei huomioida ollenkaan sote-palveluissa lukuisissa eri tehtävissä toimivia psykologeja, vaan ainoat psykologeja koskevat maininnat koskevat koulujen ja oppilaitosten psykologeja. Liitto onkin huolissaan siitä, pyritäänkö opiskeluhuollon psykologien ja kuraattorien siirtämisellä hallinnollisesti ja fyysisesti sote-maakuntiin itse asiassa siirtämään opiskeluhuollon resurssit sote-palveluille.
– Koulupsykologin vakansseja puuttuu Suomesta noin 500 tällä hetkellä. Miten ihmeessä nykyiset koulupsykologit voisivat jatkossa sekä hoitaa opiskeluhuollon toiminnan että olla lisäresurssina sote-maakuntiin, ihmettelee Ahtola.
Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti?
Kirjautumalla tästä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.