Professori Martin Scheinin ja apulaisprofessori Pauli Rautiainen arvostelevat blogissaan kovin sanoin Sanna Marinin (sd) hallituksen antamaa kahta valmiuslain käyttöönottoasetusta. Ne koskevat Uudenmaan eristämistä ja terveydenhuollon henkilöstön työvelvoitetta.

Professorikaksikon mielestä Suomessa ollaan nyt poikkeamassa paitsi perustuslaista myös ihmisoikeussopimuksista.

– Vaikka Uudenmaan ja väestön kolmanneksen eristämistä muusta Suomesta ja koulutetun terveydenhuoltohenkilöstön työvelvollisuutta perustellaan terveydenhuollon toimintakyvyn turvaamisella koronaepidemian paineissa ja viime kädessä ihmishenkien pelastamisella, näissä asetuksissa valtioneuvosto on päättänyt toimenpiteistä, joiden ennakoitavissa oleva seuraus on, että jotkut ihmiset menettävät henkensä, Scheinin ja Rautiainen kirjoittavat.

Professorien mukaan Uudenmaan eristämisen perusteluna on maan ’laipiointi’: koronatartunnan annettaisiin ensin koetella yhtä kolmannesta väestöstä, jonka käytettävissä olevien tehohoitopaikkojen arvellaan riittävän.

– Asetuksessa ja sen taustamuistiossa on unohdettu, että laipioinnin seurauksena koronavirustartunnan eteneminen Uudellamaalla tulee kiihtymään verrattuna siihen, että laipiointia ei toteutettaisi: väestön eläessä tiheämmin ja eristyksen mukana tulevan ahdistuksen kasvaessa tartuttavuus eli R0-luku saattaa kasvaa. On täysin ennakoitavissa, että yksi tai useampi sellainen henkilö, joka ilman laipiointia ei olisi saanut tartuntaa, tulee menehtymään laipioinnin seurauksena, he jatkavat.

Kysymys on oikeudesta elämään.

Scheininin ja Rautiaisen mielestä eristämistoimi pitäisi tehdä rajatummalla alueella, esimerkiksi vain pääkaupunkiseudulla, jotta toimi olisi valmiuslaissa tarkoitettujen välttämättömyys- ja oikeasuhteisuusvaatimusten mukainen sekä sopusoinnussa ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa.

Lisäksi rajatumpaan alueeseen tulisi kaksikon mukaan yhdistää esimerkiksi ulkonaliikkumiskielto ja yli kahden hengen kokoontumisten kieltäminen.

– Tässä kohtaa perustuslakivaliokunnan on nyt oltava tarkkana. Laipioinnissa on kysymys oikeastaan ihmiskokeesta. Jos se on välttämätön, se on rakennettava siten, että kokeessa korkeampaan hengen ja terveyden vaaraan asetettava ihmisryhmä rajataan maantieteellisesti mahdollisimman tarkasti ja tuon ryhmän kohdalla ryhdytään kaikkiin toimiin, joilla ryhmän henkeä ja terveyttä suojellaan painamalla tartuttavuuslukua alaspäin. Kysymys on oikeudesta elämään, Scheinin ja Rautiainen katsovat.

Sama ongelmallisuus koskee heidän mukaansa myös toista hallituksen aktivoimaa valmiuslain kohtaa eli työvelvoitetta.

– Valtioneuvosto tulee myöntäneeksi, että työvelvollisiin ja heidän kanssaan vapaa-ajalla tekemisiin joutuviin tulee kohdistumaan tartuntariski ja siten vakavan sairastumisen ja jopa kuoleman mahdollisuus, Scheinin ja Rautiainen kirjoittavat.

Perustuslakivaliokunnan tavoitteena on saada mietintö valmiiksi tänään perjantaina, jotta se ehtisi iltapäivällä eduskunnan käsittelyyn.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.