Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti kertoi maanantaina Ylellä, että viime vuoden puolella esiintyneet viruskannat ovat Uudeltamaalta lähestulkoon hävinneet ja korvautuneet virusvarianteilla.

Noin joka viides koronatartuntanäyte tutkitaan tarkemmin sekvensoimalla. Näistä tarkemmassa syynissä olleista näytteistä Helsingissä brittivarianttia on viime aikoina ollut noin 80 prosenttia ja loput 20 prosenttia eteläafrikkalaista muunnosta.

Vapalahden mukaan koronavirus kuitenkin muuntuu hitaammin kuin esimerkiksi influenssavirus.

Intian virusmuunnoksia on löytynyt meillä ennen muuta rajatestauksissa. Niitä on Suomessa todettu kaiken kaikkiaan kymmenkunta tapausta, ensimmäiset kolme maaliskuussa otetuista näytteistä.

Professori Vapalahden mukaan alustavissa tutkimuksissa rokotteiden on todettu suojaavan myös intialaiselta virusmuunnokselta kohtuullisen hyvin. Asiasta on tulossa lisätuloksia meneillään olevista tutkimuksista.

Vapalahden mukaan jo yksi rokoteannos vähentää brittivariantin leviämistä.

– Etelä-Afrikan variantin kohdalla ensimmäisen annoksen teho ei ole niin hyvä. Kattavampaan suojaan päästään, kun ihmiset on rokotettu laajalti kahteen otteeseen, Vapalahti sanoi Ylen aamussa.