Perustuslakiasiantuntija, professori Martin Scheinin puuttuu perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) lausuntoihin lauantain Ylen Ykkösaamussa.

– Krista Kiuru pudotti Ykkösaamun haastattelussa kaksi pommia minuutin sisään, kohdassa 4-5 min: ’on sovittu’, että syksy mennään normaalilainsäädännön pohjalta, ja ’on sovittu’ että tartuntojen määrä pidetään perustason ja kiihtymisvaiheen välissä, Scheinin tviittaa.

Scheinin perustelee näkemystään näin:

– Koska (1) julkista valtaa ei käytetä periaatteella "on sovittu". Päätökset tehdään oikeusperustan ja tosiasiallisen tilanteen pohjalta, virkavalmistelun jälkeen, esittelystä, laillisuusvalvonnan alla ja asianmukaisessa toimielimessä (ministeri, valtioneuvosto, eduskunta).

– Ja koska (2) jossain olisi muka voitu "sopia" että tartunnat pidetään perustason (kesän 2020 tilanne) ja kiihtymisvaiheen VÄLISSÄ. Siis tarkoituksella yli perustason? Eihän siellä välissä edes ole mitään. Kai voimme olettaa, että kyse oli vain kielellisestä lipsahduksesta?

Kiuru perusteli normaalilainsäädännöllä jatkamista sillä, että nykymallin mukaan valta rajoituksista on alueellisilla toimijoilla. Sen sijaan keväällä hallitus päätti rajoituksista.

Scheinin ihmettelee, haluaako Kiuru pitää tartunnat tarkoituksella yli perustason. Kiuru kuitenkin sanoi Ykkösaamussa, että kun tietty alue menee kiihtymisvaiheeseen, tarkoitus on nopeilla toimilla saada tartuntamäärät vedettyä alaspäin.

– Syksyllä on sovittu, että nämä numerot pidetään perustason ja kiihtymisvaiheen välillä. Eli kun ajaudutaan kiihtymisvaiheeseen, sieltä tullaan nopeasti, vahvoilla toimilla takaisin, jotta nämä tautiryppäät saadaan sammutettua, Kiuru sanoi.

Kiuru sanoi, että Suomella ei ole varaa jatkaa tällä epidemian hallinnan tyylillä, jos Uudellamaalla tulee tuhat tartuntaa viikossa. Valmiuslain käyttöönottoa perus- ja perhepalveluministeri ei nähnyt ajankohtaiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila vastasi aiemmin myös Uuden Suomen kysymyksiin valmiuslain mahdollisuudesta.

Suomessa on todettu 423 uutta koronavirustartuntaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL eilen sunnuntaina.

Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä totesi torstaina, että pääkaupunkiseudun kunnat ovat epidemian leviämisvaiheessa eli kolmiportaisen asteikon ylimmällä tasolla. Leviämisvaihe koskee vain pääkaupunkiseutua, muu Uusimaa on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa.