Perustuslakiasiantuntija, professori Martin Scheinin katsoo, että terveydenhuollon rahapula ei ole peruste valmiuslain käyttöönotolle.

– ”Rahaa ei ole” ei kelpaa selitykseksi valmiuslain aktivoinnille koronan takia. Rahaa on, tai sitä painetaan, ja sitä myös palaa koko ajan. Jos sitä on yrityksille jaettavaksi, sitä on myös lääkärien, hoitajien ja vapaaehtoisesti rekrytoitujen palkkoihin, hän kirjoittaa Twitterissä.

Scheininin kommentti liittyy Suomessa käytävään keskusteluun terveydenhuollon henkilöstön koronakorvauksista. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen on vaatinut maan hallitusta ottamaan valmiuslain käyttöön jouluksi, jotta terveydenhoitohenkilöstön riittävyys voidaan turvata, jos koronatilanne pyhinä pahentuu. Husin näkemyksen mukaan henkilöstön kutsuminen töihin vuosilomalta on ”tiukan paikan tullen ainoa keino turvata kiireellinen potilashoito”, eikä tätä voida tehdä velvoittavasti ilman valmiuslakia.

– EU, EKP ja Suomi kaikki satsaavat nyt isosti riihikuivaa rahaa koronakriisin hoitoon. Kyse on vain siitä allokoidaanko Suomessa sitä rahaa myös terveydenhuoltoon, Scheinin huomauttaa.

Eläkevakuutusyhtiö Varman toimitusjohtajan Risto Murron mukaan kyse on talouspolitiikasta laajemminkin.

– Katse siihen milloin EKP:n tuki valtioille loppuu ja miten. Pystytäänkö palaamaan vanhaan ja ilman kriisiytymistä, hän kysyy.