Itä-Suomen yliopiston biofarmasian professori Arto Urtti on saanut merkittävän tiedepalkinnon Japanin farmaseuttisten tieteiden ja teknologian akatemialta (The Academy of Pharmaceutical Science and Technology). Akatemia myöntää Takeru and Aya Higuchi Memorial Lectureship Award -palkinnon kahden vuoden välein merkittävää lääketutkimusta tehneelle tutkijalle.

Eurooppaan palkinto on myönnetty aiemmin kuusi kertaa, mutta Urtti on ensimmäinen palkittu Pohjoismaissa.

Professori Arto Urtti tutkii erityisesti lääkeaineiden kohdentamista soluihin ja kudoksiin sekä lääketutkimuksen uusia laskenta- ja solumalleja. Hänen tutkimustyönsä on suuntautunut etenkin silmän lääketutkimukseen. Urtin tutkimusryhmä toimii Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksen lisäksi myös Helsingin yliopistossa ja Pietarin valtionyliopistossa.

Urtti on urallaan saanut useita palkintoja ja hänen tutkimuksiaan on huomioitu laajalti. Toissa vuonna Urtti sai Venäjän hallitukselta 1,5 miljoonaan euron tutkimusapurahan Pietarin yliopistossa tehtävään silmälääketutkimukseen. Viime vuonna Tekniikan Akatemia myönsi Urtille Millennium-tunnustuspalkinnon uudenlaisten lääkekuljetusmenetelmien ja lääkkeiden kehitysmenetelmien tutkimuksesta ja soveltamisesta.

Arto Urtti on peruskoulutukseltaan proviisori. Hän valmistui Kuopion yliopistosta, jossa hän väitteli tohtoriksi.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla täällä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.