Probiooteilla ei ole vaikutusta hammaskariesta aiheuttavien bakteereiden kasvuun, mutta ne voivat hillitä ientulehdusta. Asia selvisi hammaslääketieteen lisensiaatti Heli Jäsbergin väitöstutkimuksessa.

Laboratorio-oloissa probioottinen BB-12 ja suusta eristetyt bifidobakteerit hillitsivät ientulehdusta aiheuttavan Porphyromonas gingivaliksen kasvua. Myös kliinisessä tutkimuksessa BB-12 yhdistettynä LGG-probioottiin paransi ienterveyttä nuorilla terveillä koehenkilöillä.

- Lyhytaikainen BB-12- ja LGG-probioottien käyttö sai aikaan muutoksen koehenkilöiden ienterveydessä. Ne vähensivät hammasplakin ja ienverenvuodon määrä sekä vaikuttivat ikenen tulehdustasoa kuvaavan tekijän, matriksimetalloproteinaasin, pitoisuuteen syljessä, Heli Jäsberg sanoo Turun yliopiston tiedotteessa.

Laboratoriokokeiden perusteella Lactobacillus reuteri -probiootit voivat otollisissa olosuhteissa olla hammaskarieksen kannalta haitallisia, mutta tutkittujen bakteerikantojen välillä havaittiin eroja. BB-12 tai suun bifidobakteerit eivät vaikuttaneet hammaskariesta aiheuttavan Streptococcus mutansin kasvuun laboratoriomallissa. Probioottien käytöllä ei ollut vaikutusta mutans-streptokokkeihin tai suun mikrobistoon myöskään kliinisessä kokeessa.

– Suussa probiootteja on ehdotettu erityisesti hammaskarieksen ja hampaiden kiinnityskudossairauksien, ientulehduksen ja parodontiitin, ehkäisyyn ja hoitoon. Probioottien käyttö hammaskarieksen hoidossa voi olla kuitenkin kyseenalaista, sillä laktobasilleja ja bifidobakteereita on lyödetty myös kariespesäkkeistä, Jäsberg toteaa.