Potilastyö piristää toimistotiikeriä

Merja Valjakka-Heimola työskentelee geriatrisen osaamiskeskuksen tulosaluejohtajana Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä. Tämän viikon maanantain ja tiistain hän oli syyslomalla mutta palasi töiden ääreen keskiviikkona.

Mitä oli ohjelmassa loman jälkeen?

– Keskiviikkona olin aamupäivän kliinisessä työssä muistisairaiden tehostetun palveluasumisen yksikössä. Keskiviikkona ja torstaina iltapäivällä oli Orimattilan ja Hollolan vuodeosastojen kehittämispäivät, joiden tarkoituksena on uuden toimintamallin jalkauttaminen vuodeosastoille. Toimintamallissa korostuu asiakaslähtöinen ajattelu, ja se perustuu geriatriseen kokonaisvaltaiseen arviointiin.

Muuten työni on suurelta osin potilaslogistiikan eli hoitoketjujen sujuvuuden hallintaa jono- ja kotiutushoitajien kanssa, kun potilaat siirtyvät meille jatkohoitoon erikoissairaanhoidosta ja päivystysalueelta.

Mikä työssäsi ilahduttaa?

– Potilastyö on aina antoisinta ja tärkeintä, vaikka olen pääosin toimistotiikeri. Hallintotyötäkin jaksan, koska minulla on niin hyvä työyhteisö, joka kannattelee. Hallintotyö ei ole tänä päivänä kovin helppoa, koska terveydenhuollossa on koko ajan hirveä muutos käynnissä. Se on omalla tavallaan jännittävää, mutta kysyy aika lailla voimia, kun työpäivätkin välillä venyvät.

Entä mikä harmittaa?

– Varsinaisesti mikään ei harmita, mutta kannan hirveästi huolta asioista. Suurinta huolta aiheuttaa nyt se, että meillä vaihtuu potilastietojärjestelmä vuodenvaihteessa, mikä on todellinen ponnistus. Lahdessa on ollut Pegasos käytössä viimeisimmät parikymmentä vuotta, ja nyt se vaihdetaan Effica Lifecareen. Toivon, että kaikki tärkeä on huomioitu ja koulutukset onnistuvat, koska on olemassa riski, että potilasturvallisuus vaarantuu.