Oululaistutkijat kehittävät paraikaa pienikokoista radiologista kuvantamislaitetta, jota jopa potilas itse pystyisi tarvittaessa käyttämään.

Pienikokoisen röntgenlaitteen tekniset kysymykset on jo ratkaistu, ja laitteen prototyyppi on rakenteilla Oulun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksikössä. Laitteen varsinainen innovaatio on automatisoitu potilaan ohjaus, joka opastaa potilasta asettamaan kuvattavan raajan oikeaan asentoon.

Itseohjautuvan röntgenlaitteen kuvausjännite ja ohjausmallinnus on mitoitettu kehitystyön tässä vaiheessa nilkan ja kämmenen luiden radiografiaan.

Röntgenlaitteen säteilysuojaus on toteutettu itse laitteeseen, ja siten sen koko on onnistuttu puristamaan noin 50x50x130 senttiin. Kompaktin kokonsa ansiosta laite voidaan periaatteessa sijoittaa mihin tahansa tilaan lähelle käyttötarpeita, kuten laskettelukeskukseen, kuntakeskukseen tai päivystyspoliklinikalle.

Nykyiset isot röntgenlaitteet vaativat koko kuvaushuoneen lyijysuojaamisen, mikä on kallista ja tilaa vievää. Pienikokoisen röntgenlaitteen kokonaiskustannukset ovat tutkijoiden mukaan merkittävästi pienemmät kuin esimerkiksi terveyskeskuksissa nykyisin käytettävien röntgenlaitteiden.

Röntgenlaitteen prototyypin valmistuttua tutkijoilla on tarkoitus käynnistää vertailevat kuvantamistutkimukset.