Ruotsissa lääkärikunta kohuaa tapauksesta, jossa nettilääkäri kirjoitti lääkereseptin potilaalle, joka oli paraikaa psykiatrisessa sairaalahoidossa itsetuhoisuuden vuoksi.

Psykiatrit ovat paheksuneet erityisesti sitä, että lääkäri kirjoitti resepti tutustumatta potilastietoihin.

”Näin ei olisi voinut käydä kenenkään muun kuin nettilääkärin vastaanotolla”, psykiatri ja ylilääkäri Clara Schou sanoo

-lehdessä.

Potilas sai nettilääkäriasema Doktor 24:n lääkäriltä reseptin masennuslääke Venlafaxiinille, joka kuuluu serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjien (SNRI-lääkkeiden) lääkeryhmään. Lääkäri määräsi hänelle 100 kappaletta 75 milligramman tabletteja.

Hoitavat lääkärit ehtivät väliin, ennen kuin potilas lunasti reseptinsä apteekista, ja resepti tuhottiin. Nettilääkäri työskentelee edelleen Doktor 24:n palveluksessa.

Doktor 24:n ylilääkäri on luvannut asiasta sisäisen selvityksen.

Kun potilas muutaman kuukauden kuluttua kotiutui sairaalasta, hän kääntyi jälleen nettilääkärin puoleen. Vuorossa oli toinen lääkäriasema, Min Doktor. Potilas onnistui jälleen saamaan 100 tabletin masennuslääkereseptin.

Tällä kertaa tapauksessa kävi huonommin.

Potilas otti 80–90 tablettia kerralla, ja hän joutui yliannostuksen vuoksi useaksi päiväksi sairaalahoitoon.

”Kyseessä on potentiaalisesti hengenvaarallinen lääke, jos sitä otetaan suuria määriä kerralla. Lääkäri ei selvästikään ole tutustunut potilasasiakirjoihin tai potilaan itsetuhoiseen historiaan, jos hän kirjoittaa sadan kappaleen reseptin potilaalle, joka suuren itsemurhariskin vuoksi saa hakea apteekista lääkkeitään vain sairaanhoitajan kanssa”, Clara Schou sanoo.

Ja miksi sata kappaletta, eikä 28–30 kappaletta, hän ihmettelee.

Schou ei ylipäätään näe mitään tarvetta sille, että nettilääkärit kirjoittavat psyykelääkereseptejä. Hänen mukaansa on olemassa ilta- ja yövastaanottoja tilanteisiin, jossa lääkkeille on pikainen tarve.