Mediuutiset valitsi sadan vaikuttajan listalle myös kymmenen yhteistyön edistäjää, jotka ovat saaneet aikaan konkreettisia tuloksia.

Krista Abdulla Hama Salih, terveyden edistämisen asiantuntija, Filha ry.

Abdulla Hama Salih teki hartiavoimin töitä Filhan Raskaus ilman tupakkaa -hankkeessa, jotta suomalaisneuvolat pääsivät edistämään odottavien äitien savuttomuutta alueellaan.

Petteri Harjuvaara, erityisasiantuntija, Traficom.

Terveydenhuollon ammattilaisten ajoterveysohjeita uudistaessaan Harjuvaara kuunteli herkällä korvalla kentän ja kollegoiden ääntä. Harjuvaaraa on kiitelty tästä lähestymistavasta ja yhteistyön rakentamisesta.

Pia Heikkurinen, Teema-asiantuntija, Sitra.

Heikkurinen oli keskeisenä henkilönä tuomassa Suomeen digitaalisen terveydenhuollon kansainvälisen HIMSS & Health 2.0 -konferenssin. Konferenssi kokosi kesäkuussa 3 000 terveydenhuollon osallistujaa yli 55 maasta kolmeksi päiväksi Helsinkiin.

Päivi Kerkola, toimitusjohtaja, Pfizer Oy.

Suomen Pfizer teki kuntien ja Hengitysliiton kanssa yhteisen tiedotuskampanjan yli 65-vuotiaiden influenssarokotusten puolesta. Yhteistyön tulokset influenssakaudelta 2017–2018 analysoitiin vertaisarvioidussa tutkimuksessa, jonka mukaan aivan tavallinen kotiin postitettu kirje nosti selvästi iäkkäiden suomalaisten influenssarokotuskattavuutta.

Marina Kinnunen, johtaja, Vaasan sairaanhoitopiiri.

Potilasturvallisuuden edistäjä, joka ajaa hartiavoimin kansallisen potilasturvallisuuskeskuksen perustamista. Vaasan keskussairaalassa käynnistyi tänä vuonna ainutlaatuinen uusi No Harm Center, jonka tavoitteena on kehittää potilasturvallisuutta Suomessa.

Elisa Paavilainen, Lastentautien erikoislääkäri, Kaarinan terveyskeskus.

Paavilainen toimii avopediatrina eli jalkautuvana lastenlääkärinä ja rakentaa yhteistyötä koulun, terveydenhuollon ja sosiaalitoimen asiantuntijoiden välille kaarinalaisten lasten, nuorten ja perheiden parhaaksi. Toimintamallin ansiosta perheet saavat apua ennen kuin ongelmat kärjistyvät, ja esimerkiksi koulupoissaoloihin pystytään puuttumaan tehokkaasti.

Juha Putkonen, Hankintapäällikkö, Oys.

Oysin hankintatiimi otti pilottihankkeessa potilaat mukaan terveysteknologian kilpailutukseen. Kokemus oli silmiä avaava, ja jos pilotin perusteella potilaiden osallisuus tuo lisäarvoa hankintaan, toimintamalli voi levitä muihinkin kilpailutuksiin.

Pasi Pöllänen, tutkimus- ja koulutusjohtaja, ylilääkäri, Kymsote.

Helsingin yliopiston tuore lääketieteellisen koulutuksen työelämäprofessori on koko 2000-luvun kehittänyt erikoislääkärikoulutusta. Tänä vuonna hän on nostanut esille keskussairaaloiden merkitystä erikoislääkäreiden kouluttamisessa.

Kari Törrönen, vastaava ensihoidon kenttäjohtaja, ­Pohjois-Karjalan pelastuslaitos.

Siun soten ensihoitopalveluihin luotiin Törrösen johdolla uusia kustannustehokkaita ja rajat kaatavia toimintatapoja, jotka tukevat kotona asumista. Esimerkiksi saattohoitopotilaiden turhat kuljetukset päivystykseen on saatu minimoitua.

Mika Valtonen, teho-osaston vastuualuejohtaja, Tyks. Puheenjohtaja, Suomen tehohoitoyhdistys.

Valtosen johdolla tehohoitoyhdistys uusi tehohoidon eettiset ohjeet, jotka edistävät lääkärien ja potilaiden omaisten yhteistyötä. Lääkärit saivat toimintamalleja haastaviin tilanteisiin ja perusteluja itselleen, kollegoilleen ja omaisille siihen, miksi tiettyjä ratkaisuja tehohoidossa tehdään.