– Sote-uudistus on tämän aikakauden massiivisin virhe Suomessa. Tämä on karannut täysin kaikista tolkun ja järjen raameista, on syntynyt hämmentävä ajattelu, että sote-uudistus on vaan pakko tehdä, ja että mikä tahansa uudistus, jonka joku hallitus saa aikaiseksi pelastaa kansakunnan, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok).

– Tämä on Suomen historian suurin hallintouudistus ja ehkä myös historian huonoin. Tämä rikkoo paljon hyvää, eikä edes pysty täyttämään niitä tavoitteita, mitä sille on asetettu.

Hallituksen sote-esitys on ollut lausuntokierroksella ja kerännyt paljon kritiikkiä kaikilta pääkaupunkiseudun kunnilta. Vahvin kritiikki kohdistuu rahoitusmalliin, joka ei kaupunkien mielestä ota huomioon kaupunkien erityistarpeita. Käytännössä yhä suurempi osa kaupunkilaisten maksamista veroista valuisi palvelujen järjestämiseen muualla Suomessa. Myös hallintomalli olisi Helsingin näkökulmasta erittäin monimutkainen.

Jos hallituksen sote-esitys toteutuu, onko seurauksena, että joko helsinkiläisten verotus kiristyy tai palvelut huononevat?

– Tämä on valtava tulonsiirto pääkaupunkiseudulta ja muutamalta muulta keskukselta muuhun maahan, Vapaavuori sanoo.

Suunniteltu sote-malli rikkoisi Vapaavuoren mielestä sidoksen Helsingin elinkeinopolitiikan, verotulojen ja palvelujen tuotannon välillä. Kaupungin investoinnit kasvuun ja elinkeinoelämään houkuttelemiseen eivät enää hyödyttäisi kaupunkilaisia parempina palveluina, vaan yhä suurempi hyöty valuisi muualle Suomeen.

– Tähän saakka kaupungit ovat aktiivisella elinkeinopolitiikalla ja investointien houkuttelulla pystyneet kerryttämään kunta- ja yhteisöverotulojaan, mikä on mahdollistanut palvelujen kehityksen. Jatkossa yhä pienempi osa myönteisestä elinkeinopolitiikasta tulisi kaupunkien hyödyksi, ja yhä suurempi osa siirrettäisiin suoraan muun maan hyväksi, Vapaavuori sanoo.

Samalla kärsisi koko Suomi, kun pääkaupunkiseudun elinvoima hupenisi.

– Se kasvupotentiaali, mikä Suomessa muutamalla hassulla alueella on, jää käyttämättä. Totta kai se johtaa vähitellen myös erilaisiin leikkauksiin ja palveluiden supistamiseen.

Jan Vapaavuori vastusti myös edellisen, Juha Sipilän (kesk) hallituksen sote-esitystä, vaikka sitä oli rakentamassa myös hänen oma puolueensa kokoomus yhdessä keskustan kanssa.

Miksi vastustat kaikkia sote-esityksiä?

– Olen vastustanut kahta viimeistä, niissä on sama valuvirhe. Molemmissa luodaan uusi hallinnon taso, joka on lähtökohtaisesti lisää byrokratiaa, veroja ja virkoja.

Vapaavuori viittaa keskustalle tärkeään maakuntahallintoon, jonka puolue on onnistunut saamaan läpi molempiin sote-esityksiin.

Vapaavuoren mukaan kansainvälinen trendi on, että hallintoportaita pyritään tuomaan lähemmäs kansalaisia, ei siirtämään kauemmas, kuten maakuntahallinnossa tapahtuu.

– Se myös rikkoo suomalaisen kunnallishallinnon hienouden, Vapaavuori sanoo.

– Tällainen massiivinen järjestely, missä luodaan hallinnon kolmas taso ja rikotaan soten, kasvatuksen, koulutuksen ja kaavoituksen välinen yhteys ja rakennetaan rahoitusmalli, joka on valtava tulonsiirto ja tasapäistämisprojekti – se on tuhoisa. Olemme Helsingissä onnistuneet esimerkiksi segregaation (eriytymisen) vastaisessa taistelussa varsin hyvin siksi, että meillä on kaikki keskeiset välineet käytössä.

Paitsi että sote olisi Helsingille huono, se olisi huono myös Suomelle, uskoo Vapaavuori. Alun perin tavoitteena olleet sote-kulujen hallinta ja paremmat palvelut ympäri Suomen eivät uudistuksessa toteudu.

– Ei kukaan usko, että tämä uudistus vie näihin tavoitteisiin. Tästä on tullut massiivinen harjoitus, jonka seurausvaikutuksia kukaan ei ymmärrä, mutta jota vain jääräpäisesti viedään eteenpäin.

Helsinkiläisten sote-palveluissa on kuitenkin myös nyt puutteita. Hammashuoltoon ja kiireettömään hoitoon terveyskeskukseen on vaikea päästä.

Viime vuosina helsinkiläisten palveluja olisi voinut myös panna kuntoon ja näyttää muille, että Helsingin malli toimii. Miksei näin ole tehty?

– Kyllä näin on tehty, kyllä meidän malli toimii. Monet palvelut toimivat hyvin ja ovat parempilaatuisia kuin muussa maassa. Espoossa jopa ulkopuolinen konsultti päätyi siihen, että kunnassa on liian hyviä palveluja. Sama koskee Helsinkiä.

– Haastetta on ollut hammashuollossa ja terveyskeskusten toiminnassa, Vapaavuori myöntää.

Nämä ovat aika isoja asioita. Koska ne toimivat?

– No en tiedä, toimivatko ne tässä maailmassa koskaan. Nytkin ne toimivat historiallisessa tai kansainvälisessä vertailussa varsin hyvin, mutta saako niitä täydellisesti toimimaan – se on tässä maailmassa liian vaikea rasti.

Onko yhä tavoitteena, että Helsingissä pääsee seitsemässä päivässä kiireettömään hoitoon terveyskeskukseen?

– Totta kai, kyllä.

Koska se on totta?

– Ei tuohon kukaan pysty vastaamaan, koska se riippuu niin monista eri tekijöistä. Lupauksen täyttäminen edellyttäisi esimerkiksi merkittävää määrä lisäkäsiä, joita ei ole olemassa. Ratkaisut edellyttäisivät joko lääkärien ja sairaanhoitajien merkittävää lisäkoulutusta tai aktiivisempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Tai sitten pitäisi pystyä tekemään merkittävä digiloikka.

Vapaavuori ei usko, että tämänkään hallituksen sote-uudistus lopulta toteutuu.

– Uudistusta ei kannata kukaan. Voi olla, että tätä kannatetaan jossakin pienessä kunnassa, jossa ajatellaan, että jotenkin heidät pitää pelastaa. Mutta siihen olisi ollut muitakin keinoja.

– Myös sosiaali- ja terveysministeriön virkakunta kannattaa muutosta, koska kyseessä on niin suuri vallansiirto. Se on vitsi, että itsehallinto vahvistuisi. Päinvastoin, tässä luodaan organisaatio, joka on todella suorassa ja vahvassa STM:n normiohjauksessa ja VM:n talousohjauksessa. Siitä on itsehallinto todella kaukana.

Vapaavuoren mukaan esitystä on myös erittäin vaikea korjata parempaan malliin esimerkiksi nyt tulleiden kommenttien pohjalta.

– Ongelma on, että sote-suunnitelma on rakennettu niin, että kun yhden pultin ottaa pois, niin koko korttitalo romahtaa. Tätä on vaikea korjata tai säätää. Vaikka hallitus haluaisi ottaa huomioon kritiikin, niin tämä helvetinkone on rakennettu tavalla, joka ei mahdollista perusteltuun kritiikkiin vastaamista niin, että se ehdotus voitaisiin muutettuna viedä eteenpäin.

Hallitus on kuitenkin vahvasti uudistuksen takana ja se on aikataulutettu tiukasti. Uskotko todella, että tämäkin sote kaatuu?

– Uskon, että maailman koulutetuimmassa maassa lopulta järki voittaa. Epäkohdat ovat merkittäviä. Kaupungit, elinkeinoelämän päättäjät, järjestöt – kaikki kritisoivat sitä vahvasti. Olisi demokratian irvikuva, että ehdotus vain runnottaisiin läpi.