Porissa sijaitsevan Satasairaalan kirurgisten osastojen henkilökunnassa (KIRO2 ja KIRO3) on viime päivinä todettu yhteensä 11 koronatapausta ja lisäksi viidellä henkilöllä on lieviä oireita, joten he odottavat kotona koronatestin vastausta.

Tapaukset ovat pääsääntöisesti lähtöisin sairaalan ulkopuolelta, mutta leviämistä on tapahtunut myös henkilökunnan välillä ruokataukojen yhteydessä, kun suu-nenäsuojaimia ei ole käytetty, sairaala tiedotti.

Tilanteen kartoittamiseksi kaikilta osastojen potilailta otettiin keskiviikkona varmuuden vuoksi koronanäytteet.

Sairaalan mukaan kaikessa potilastyössä ovat suojaimet olleet työntekijöillä käytössä. Tiettävästi vain yksi jo kotiutunut potilas on saanut sairastuneelta henkilökunnan jäseneltä koronatartunnan.

Sairaalan ulkopuolella tai huonetoverilta saatuja tartuntoja on ollut Satasairaalan potilailla muutamia.

Henkilökuntapulan vuoksi osastohoitoa vaativaa kirurgiaa on nyt jouduttu Satasairaalassa vähentämään, kuitenkin niin, että kiireelliset ja päivystysleikkaukset toteutetaan.

Satasairaalan operatiivisella vastuualueella poliklinikka- ja leikkaustoiminta on pystytty hoitamaan alkuvuonna lähes suunnitellusti. Vain yksittäisiä leikkauksia on jouduttu perumaan muutamina päivinä.

Useita kiireettömiä leikkauksia perutaan tältä viikolta

Henkilöstön covid-tartuntojen ja -altistusten määrä on nyt lisääntynyt siinä määrin, että kiireellisen ja päivystyksellisen operatiivisen hoidon turvaamiseksi joudutaan tällä viikolla perumaan useampia kiireettömiä leikkauksia.

Kiireelliset toimenpiteet ja päivystysleikkaukset toteutetaan normaalisti.

Kirurgian osastoilla KIRO2 ja KIRO3 tapahtuvia vierailuja rajoitetaan määräaikaisesti viikon ajaksi. Vierailut kuitenkin sallitaan terminaalivaiheen potilaiden luo tai erityisen painavasta syystä.

Osastoilla on edelleen tiukennettu henkilökunnan ohjeistusta suojaimien käytöstä ja taukojen pidosta.

”Varotoimien huolellinen noudattaminen on tärkeää myös kaikissa muissa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä, jotta henkilökunta riittää potilaiden hoitoon”, sairaala tiedottaa.