Pörssiyhtiö Pihlajalinna kaapaisi joulukuussa kasaan 120 miljoonan euron sopimuksen Kristiinankaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa. Sopimuksen vuotuinen arvo on kuutisen miljoonaa euroa, mutta sopimuksen kesto on peräti 20 vuotta.

Noin 6 600 asukkaan kaupunki on vääntänyt sopimusta jo pari vuotta. Hankkeesta olivat kiinnostuneita myös Attendo , Terveystalo ja Mehiläinen . Attendon terveyspalvelut ovat sittemmin päätyneet osaksi Terveystaloa, marraskuussa Mehiläinen taas teki ostotarjouksen Pihlajalinnasta.

Poliittiset päättäjät ovat yrittäneet voimakkaasti hillitä kuntien sotepalvelujen ulkoistuksia. Kristiinankaupungin tekemä ulkoistus lienee viimeisiä, jotka syntyvät nykyisillä pelisäännöillä. Sopimus koskee 28:aa prosenttia kunnan sotemenoista, kun yläraja ennen uusia tiukennuksia on 30 prosenttia.

Sopimuksenteolla oli niin kiire, että muun muassa vuokriin ja henkilöstön siirtoon liittyvät yhteisyrityksen yksityiskohdat jäivät vielä auki. Ulkoistuksen on tarkoitus astua voimaan vuoden 2021 alussa.

Kristiinankaupunki päätyi osaulkoistukseen, koska se pelkää palvelujen keskittämistä. Pelko säilyi, vaikka Juha Sipilän (kesk) hallituksen soteuudistus kaatui eivätkä ­Sanna Marinin (sd) hallituksen sotelinjauk­set ole valmiit.

– Sopimus turvaa niin sanotut kivijalkatoiminnot lähipalveluissa sellaisina kuin ne ovat tällä hetkellä. Toki digitalisaatio tuo lisäarvoa toimintoihin. Sopimus turvaa myös työpaikat, yhteensä noin 65–69 henkilötyövuotta, toteaa Kristiinankaupungin perusturvajohtaja Christian Lindedahl.

Pihlajalinnalla on Lindedahlin mukaan mahdollisuus tarjota palveluita naapurikunnille ja niiden asukkaille. Kristiinankaupungin osuus kuitenkin rajattu noin kuuteen miljoonaan euroon vuodessa. Summa ja toiminnot tarkentuvat kevään aikana.

– Mehiläisen tarjous Pihlajalinnan ostamisesta herätti joitain keskusteluja, mutta ei kuitenkaan vaikuttanut lopputulokseen millään lailla” Lindedahl kertoo.

Perusturvajohtaja vastustaa valtakunnan päättäjien puuhaamaa rajoituslain tiukennusta.

– Pidän rajoituslain tiukentamista kuntien toimintaedellytysten rajoittamisena. Kaikille kunnille on luonnollista tehdä yhteistyötä yksityisten yritysten ja kolmannen sektorin kanssa – ilman niitä kuntien sotetoiminta ei pysy pystyssä, Lindedahl huomauttaa.

Kristiinankaupunki on vuosi sitten otsikoihin roihahtaneen hoivakriisin alkupaikka. Esperi Care päätyi lakkauttamaan hoivakotinsa, jonka toiminnan alan valvoja Valvira viime tammikuussa keskeytti.

Pörssiyhtiö Pihlajalinna on myös pikku hiljaa hivuttanut vanhempien kuntayritystensä omistusosuutta ylöspäin. Mäntänvuoren Terveydestä yhtiö omistaa nyt 91 prosenttia ja Kuusiolinna Terveydestä 89 prosenttia.

Mänttä-Vilppula sai osakekaupoissa kaksi miljoonaa euroa ja Alavus, Ähtäri ja Soini yhteensä 16 miljoonaa. Kaupat kovassa rahapulassa kamppailevien kuntien kanssa julkistettiin vuoden viimeisenä päivänä.