Lääkärit ovat saaneet Ylä-Baijerin osavaltiolta poikkeusluvan kokeilla ebola-lääke remdesiviriä 80-vuotiaan koronapotilaan vakaviin oireisiin. Poikkeuslupa on myönnetty Weilheimin sairaalalle.

Vielä ei ole tiedossa, onko lääkettä jo annettu potilaalle. Asiasta uutisoi muun muassa Baijerin yleisradioyhtiö Bayrische Rundfunk BR. Saksan terveysministeriö antoi luvan poikkeusluville jo helmikuussa.

Remdesivirillä ei ole Euroopassa myyntilupaa, mutta sitä pidetään tällä hetkellä yhtenä lupaavimpana olemassa olevana lääkkeenä uuden koronaviruksen aiheuttamien vakavien oireiden hoidossa.

Jos lääke tehoaa 80-vuotiaaseen potilaaseen, se olisi saksalaisarvioissa suuri askel kuolemantapausten estämiseksi. Viruksen leviämiseen lääke ei tietenkään vaikuta. Uutta koronavirusta ehkäisevä rokote on valmis vasta 12-18 kuukauden päästä näillä näkymin.

Kiinassa ja Yhdysvalloissa on aloitettu ensimmäiset kliiniset kokeet remdesivirillä koronapotilaiden hoidossa.

Lääkkeen patentti kuuluu yhdysvaltalaiselle Gilead Sciences -yhtiölle. Se odottaa tuloksia kliinisistä kokeista 27. huhtikuuta.

Saksalaisen 80-vuotiaan miehen tilan kerrottiin toissa päivänä olevan kriittinen mutta vakaa. Hänelle on annettu myös hiv-lääkitystä, mutta tuloksena ei ollut pysyvää parantumista.

Saksalaisen apteekkialan lehden Pharmazeutische Zeitungin mukaan tutkijat ovat löytäneet 31 jo hyväksyttyä lääkeainetta, jotka saattaisivat olla hyödyksi sars-cov-2:n hoidossa.

Pandemiaksi julistettu uusi koronavirus on todettu lähes 127 000 ihmisellä maailmassa.