Pääkaupunkiseudulla on reilun puolen vuoden aikana on todettu neljä kotimaassa saatua uutta HIV-tartuntaa pistoshuumeiden käyttäjillä.

Tilanne on erikoinen ja odottamaton, sillä edeltävän viiden vuoden aikana vastaavia tartuntoja on todettu vain kaksi.

Husin Infektioyksikkö on jo alkanut selvittää yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, alueen kuntien ja päihdetoimijoiden kanssa, mistä on kyse. Lisäksi on käynnistetty toimenpiteitä epidemian ehkäisemiseksi.

Käytännössä se tarkoittaa HIV-testauksen ja terveysneuvonnan lisäämistä sekä entistä aktiivisempaa puhtaiden pistosvälineiden jakamista.

Puhtaiden omien pistosvälineiden käyttäminen suojaa riskiryhmää sekä HIV:ltä että C-hepatiittitartunnalta.

Suomessa todetaan vuosittain yli tuhat uutta C-hepatiittitartuntaa, ja jokaisen niistä yhteydessä on mahdollisuus myös HIV. Uhka pistoshuumeiden käyttäjien HIV-epidemian leviämiselle on todellinen.

HIV-testiä on nyt tarjottava kaikille huumeiden käyttäjille riippumatta siitä, miksi he terveydenhuoltoon hakeutuvat.

Edellinen laaja pistoshuumeiden käyttäjien HIV-tartuntojen aalto oli vuosituhannen vaihteessa, jolloin tartunnan sai lyhyessä ajassa runsaat 250 pääkaupunkiseudun asukasta.

Miten tilanne silloin saatiin haltuun?

Testauksen, terveysneuvonnan ja puhtaiden pistosvälineiden jakamisen lisäämisen lisäksi tartuntojen torjunnassa oli tärkeää, että päihteiden korvaushoidon ja HIV-lääkityksen jakamiselle perustettiin yhteinen hoitoyksikkö.

Lisäksi tehtiin etsivää työtä kontaktin luomiseksi pistohuumeiden käyttäjiin.

Kun HIV-positiivisen henkilön hoito onnistuu, tauti ei lyhennä elinikää eikä henkilö ole enää tartuttava.

Tällä hetkellä Husin seurannassa olevista pistoshuumeiden välityksellä HIV-tartunnan saaneista potilaista 96 prosenttia on saavuttanut hyvän hoitotuloksen. Kun HIV-positiivisen henkilön hoito onnistuu, tauti ei lyhennä elinikää eikä henkilö ole enää tartuttava.

Terveydenhuollon työntekijöitä kehotetaan tarjoamaan HIV-testiä kaikille huumeiden käyttäjille riippumatta siitä, miksi he terveydenhuoltoon hakeutuvat. Testausta kuuluu tehostaa myös vankiloissa.