Kemissä lokakuussa 2019 alkanut poikien HPV-rokotuskampanja on onnistunut yli odotusten: neljässä kuukaudessa jo puolet vitosluokkalaisista pojista on rokotettu.

Ylitorniolla tulos on vieläkin parempi – poikien rokotuskattavuus on 63 prosenttia. Keminmaalla, Tervolassa ja Torniossa rokotukset aloitetaan kevään mittaan.

Länsi-Pohjan alueella annettava rokote on uusi Gardasil 9, jossa on yhdeksän virustyyppiä. Näihin sisältyy myös kaksi kondyloomaa eli visvasyylää aiheuttavaa virustyyppiä.

– Veikkaan, että vanhempien ja nuorten motivaatiota paransi tarjolla olevaan rokotteeseen sisältyvät kondyloomatyypit. Alueen terveydenhoitajat ovat myös erittäin motivoituneita, sanoo Kemin avoterveydenhuollon ylilääkäri, vastaava lääkäri Kari S. Lankinen.

Kansallisessa rokotusohjelmassa on tarjottu tytöille papilloomavirusrokote eli HPV-rokote vuodesta 2013 lähtien. Syksystä 2019 lähtien koululaisten rokotukset varhennettiin 5. luokalle. Kansallisen rokotusohjelman rokote on Cervarix, jossa on kaksi HPV-virustyyppiä.

Asiantuntijat ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelevat myös poikien rokottamista. Rokotteiden hankinta riippuu kuitenkin valtion budjetista ja kilpailutus vie aikaa, joten poikien rokotukset kansallisessa rokotusohjelmassa alkavat aikaisintaan syksyllä 2020.

Noin kahdeksan ihmistä kymmenestä saa elinaikanaan sukuelinten papilloomavirus- eli HPV-infektion. Tälläkin hetkellä runsaalla kolmanneksella 20–25-vuotiaista suomalaisnaisista on HPV-tartunta. HPV:n aiheuttamat pahanlaatuiset solumuutokset ovat yleisimpiä juuri nuorilla naisilla. Pahanlaatuisten sairauksien lisäksi HPV on myös kondylooman eli visvasyylän aiheuttaja.

Infektion etenemistä syöväksi on Suomessa ehkäisty jo vuosikymmeniä etsimällä syövän esiasteita irtosolunäytteillä eli niin sanotuilla PAPA-testeillä ja poistamalla nämä esiasteet kirurgisesti. Vuosittain löydetään noin 3 000 esiastetta, joista suurin osa hoidetaan kirurgisesti. Esiasteiden hoito voi vaurioittaa kohdunkaulaa ja lisätä ennenaikaisuuden vaaraa tulevissa raskauksissa.

Yksittäinen PAPA-testi löytää HPV-infektion aiheuttamista esiasteista vain noin puolet. Jos esiasteita ei löydetä varhain, ne voivat edetä syöväksi.

Suomessa jokaiselta naiselta tutkitaan elinaikana keskimäärin 15 irtosolunäytettä. Tästä huolimatta alle 40-vuotiaiden naisten kohdunkaulan syövät ovat yleistyneet.

Kohdunkaulan syöpä on verrattain nuorten ihmisten syöpä. Se todetaan tyypillisesti 30–44-vuotiailla naisilla. Lähes puolet kaikista tapauksista on alle 45-vuotiailla.

Kohdunkaulan syövän lisäksi HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita muitakin syöpiä, kuten suuontelon, kielentyven ja nielurisojen sekä peräaukon, peniksen, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpiä. Lisäksi HPV aiheuttaa osan alanielun, kurkunpään, nenänielun ja suunielun muiden alueiden syövistä.

HPV:n aiheuttama osuus pään ja kaulan alueen syövistä vaihtelee 20–50 prosenttia välillä. Kielen tyven ja nielurisojen syövistä joka toinen on HPV:n aiheuttama. Myös nämä syövät ovat lisääntyneet viimeisen vuosikymmenen aikana.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.

Lue lisää: