Myös Pohjois-Savossa ja Varsinais-Suomessa on tällä hetkellä mahdollisesti omikronvariantin aiheuttamaa koronatautia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti aiemmin torstaina, että myös Suomessa on todettu omikronvirusmuunnoksen aiheuttamaa koronatautia yhdellä sairastuneella.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoi sairastuneen olevan helsinkiläinen.

Myös muilla samaan seurueeseen kuuluvilla on todettu koronatartuntoja. Heidän tartuntojaan ei ole vielä varmistettu variantin aiheuttamiksi. Seurue on palannut Ruotsista.

Tähän matkaseurueeseen kuuluu kaksi koronapositiiviseksi todettua henkilöä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella, kertoo Kuopion yliopistollinen sairaala (Kys).

On siis todennäköistä, että myös nämä kaksi matkaseurueeseen kuulunutta ovat omikron-tartunnan saaneita. Tulos varmistuu ensi viikon alkuun mennessä.

Myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo, että alueella on ensimmäiset omikronvarianttiepäilyt, ja ne ovat peräisin Ruotsista.

”On hyvin todennäköistä, että kyseessä on omikronvariantti”, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo tiedotteessa.

Tartunnan saaneet asetettu karanteeniin

Pohjois-Savossa tartunnan saaneet on Kysin mukaan asetettu eristykseen ja heidän kontaktinsa on saatu selville. Myös kontaktit on asetettu karanteeniin.

Kaikki karanteeniin asetetut tullaan tutkimaan torstain ja perjantain aikana. Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko karanteeniin asetetuilla oireita.

Tartunnan saaneiden oireet ovat lievään koronainfektioon ja flunssaan sopivia.

Myös Varsinais-Suomessa altistuneet on asetettu karanteeniin.

Lopullinen sekvensointivarmistus mahdollisesta omikronvariantista Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueen tapauksissa valmistuu todennäköisesti huomisen mennessä. Näiden tartunnan saaneiden oireet ovat olleet lieviä eivätkä he ole tarvinneet sairaalahoitoa.

Tällä hetkellä ei tiedetä riittävästi omikronvariantin aiheuttamasta taudinkuvasta, mutta tähän mennessä kertyneen tiedon perusteella kyse ei olisi vaikeammasta taudista.

Omikronvirusmuunnoksen leviämistä voi THL:n mukaan torjua kuten muitakin koronavirusmuunnoksia, eli huolehtimalla suositusten mukaisesta rokotesuojasta, hyvästä käsi- ja maskihygieniasta sekä turvaväleistä.

”Jos saat oireita, pysy kotona ja mene tarvittaessa koronatestiin. Virusmuunnosten syntyminen on hyvin tavallista ja kuuluu virusten normaaliin kiertoon. Variantit voivat levitä ja syrjäyttää aiempia virusmuotoja tai jäädä muiden muunnosten jalkoihin, mikä on nähty koronapandemiankin aikana jo useaan otteeseen”, THL tiedottaa.